X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Sistemul de aducţie din Chişinău va fi prelungit

16 dec. 2016,, 08:30   Societate
2124 0

Foto : diez.md

Construcţia sistemului de aducţie din Chişinău până la Străşeni şi Călăraşi ar putea începe în anul 2018. Aşa prevede Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Mediului, APL Străşeni şi Călăraşi şi SA "Apă-Canal Chişinău".


Surse din cadrul ministerului au relatat pentru INFOTAG că livrarea apei potabile în aceste raioane va fi o nouă etapă în realizarea Proiectului "Îmbunătăţirea infrastructurii de apă în Moldova centrală", finanţat de către Guvernul German prin Banca de Dezvoltare Germană KfW. Investiţiile pentru realizarea primei etape a programului constituie 16,5 mil. euro, care vor fi oferiţi sub formă de asistenţă nerambursabilă.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus la ceremonia de semnare că alimentarea cu apă potabilă a localităţilor din zona centrală a republicii se bazează, în general, pe resursele de apă subterană, deficitare din punct de vedere calitativ şi cantitativ.

"Prin implementarea proiectului, se va asigura unificarea sistemelor de alimentare cu apă a municipiului Chişinău şi oraşelor Străşeni şi Călăraşi, cu conectarea treptată a localităţilor din aceste două raioane. Aceasta constituie un element strategic de infrastructură în contextul regionalizării serviciilor de deservire comunală, asigurându-se accesul populaţiei din raioanele Străşeni şi Călăraşi la apă potabilă conform normelor sanitare, creşterea calităţii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare din localităţile vizate", a spus el.

Şeful Oficiului KfW la Chişinău, Sergiu Guţu, a menţionat că semnarea acestui memorandum reconfirmă angajamentul comun al autorităţilor centrale şi locale privind edificarea unui sistem durabil de alimentare cu apă şi sanitaţie în raionale Străşeni şi Călăraşi.

"Asigurarea accesului la servicii de calitate de alimentare cu apă şi sanitaţie este una dintre cele mai actuale probleme sociale, economice şi ecologice în Republica Moldova", consider el.

Drept urmare a semnării Memorandumului, în scurt timp va fi prezentat proiectul Studiului de fezabilitate de extindere a apeductului, realizat de CES Consulting Engineers GmbH / BDO Audit SRL, care urmează a fi evaluat de către o misiune specială a KfW şi aprobat în primul trimestru al anului 2017. După aprobarea Studiului, pe parcursul 2017 va fi semnat Acordul financiar cu Republica Moldova şi va fi elaborată documentaţia tehnică. De asemenea va fi contractat antreprenorul, astfel încât lucrările de construcţie să fie executate până în 2021.

INFOTAG precizează: KfW este banca de dezvoltare a Guvernului Federal German, lider al sectorului bancar german şi una dintre cele mai mari bănci din Europa, orientată atât spre susţinerea economiei naţionale, cât şi spre dezvoltarea statelor în tranziţie. KfW deţine 70 de reprezentanţe şi oficii în întreaga lume. În Moldova este prezentă din 1999, în special pe segmentul infrastructurii sociale din RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?