Sandu comentează decizia Curții Constituționale

Sandu comentează decizia Curții Constituționale
Foto: noi.md

Curtea Constituțională a recunoscut că mai multe instituții ale statului nu și-au făcut datoria în procesul de examinare a contestațiilor electorale, dar a preferat să ignore acest aspect, susține liderul PAS, Maia Sandu, citată de NOI.md.

Potrivit Maiei Sandu, din hotărîrea CCM cu privire la validarea rezultatelor alegerilor rezultă că echipa PAS trebuia să îndeplinească sarcinile principalelor instituții în stat.

„Curtea a stabilit prin decizia sa că autoritățile statului atît cele legislative, cît și cele executive și judecătorești nu și-au făcut datoria. Pe de altă parte, în timpul dezbaterilor, președintele CCM a spus că trebuia să venim cu probe. Deci să înțelegem că trebuia să facem lucrul CEC-ului, al poliției, al Ministerului Justiției, al MAEIE și SIS-ului. Curtea a mai constatat lacune, neclarități ale legislației electorale, iar acestea au permis instituțiilor statului să ne ignore și să influențeze rezultatele finale ale alegerilor”, a explicat astăzi Sandu.

În opinia lui Sandu, hotărîrea Curții se bazează pe alte date decît cele prezentate de petiționari.

„Am văzut o decizie a CCM care se bazează pe alte lucruri decît cele pe care le-am invocat. Cifrele pe care le prezentăm noi, estimările noastre, ca rezultat al încălcărilor recunoscute sînt mai mari decît cifra de 67 de mii, invocată de CCM și care reprezintă baza pentru hotărîrea de validare a rezultatelor alegerilor”, a argumentat Sandu.

Menționăm că cererea Maiei Sandu cu privire la anularea rezultatelor alegerilor și organizarea scrutinului repetat a fost respinsă de Curtea Constituțională. În hotărîrea sa, Curtea a reținut că încălcările semnalate în procesul electoral nu sînt în măsură să influențeze rezultatele alegerilor.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load