Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mobilizare totală în Turcia

14 dec. 2016,, 21:30   Externe
2760 0
В Турции объявлена всеобщая мобилизация
Foto: reuters.com

Azi, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a afirmat următoarele: „Declar mobilizare naţională împotriva PKK, Daesh, FETO şi a tuturor grupurilor teroriste”.


Termenul folosit, „mobilizare naţională”, este foarte grav şi, constituţional, trebuie să fie ultima măsură pentru a apăra statul în faţa unui atac iminent, la scară mare, în condiţiile în care instituţiile de forţă ale statului, cele din prima linie şi cele aflate în rezervă, fie nu mai sînt în stare să facă singure faţă situaţiei, fie au fost depăşite, fie sînt ameninţate de colaps sub presiunea extraordinară a ameninţării respective. Este ultima măsură la care se poate face apel, măsura de ultimă instanţă care cheamă sub arme întreaga populaţie validă, depăşind ca intensitate instituirea stării de urgenţă.

Este, de facto, recunoaşterea că altceva nu a mai rămas de făcut şi că, din acest moment este angajată o bătălie fără precedent în care Turcia anunţă că-şi mobilizează absolut toate resursele disponibile. Context în care puţin le va mai păsa celor de la Ankara de obiecţiile europene privind reintroducerea pedepsei cu moartea sau textele din acordurile generale privind respectarea drepturilor omului căci, cel puţin în principiu, mobilizarea generală presupune introducerea legii marţiale pe tot cuprinsul ţării, cu tribunale militare de urgenţă şi, în general, cu o justiţie expeditivă.

Nu e aşa, îmi spunea la telefon în urmă cu câteva minute, o sursă oficială europeană, vorbind sub acoperirea anonimatului tocmai deoarece lucrează pe dosarul Turcia. Nu este aşa deoarece expresia folosită de preşedintele Erdogan trebuie privită în expresia sa simbolică. Astfel, mobilizarea va fi într-adevăr a tuturor resurselor disponibile, dar exclusiv împotriva teroriştilor, pentru anihilarea definitivă a reţelelor interne... amintindu-mi în acest sens de declaraţiile de dumincă ale preşedintelui Erdogan, aflat la locul celui mai recent teribil masacru de lângă stadionul de fotbal Besiktaş din Istanbul, atunci când spunea că „nimeni nu trebuie să aibă vreun dubiu asupra luptei noastre împotriva terorismului... noi suntem stăpâni în această ţară şi nu o vom lăsa acestor lepădături dacă ceea ce vor ei este să ne sperie cu asemenea atacuri...”

Viitorul imediat ne va spune care dintre interpretări se va dovedi validă. Deocamdată însă, în contextul în care deja Ankara declanşase nenumărate acţiuni extrem de dure şi extinse de arestări după încercarea ratată de lovitură de stat, dar şi acţiuni militare de mare anvergură împotriva reţelelor interne şi externe ale extremiştilor kurzi, vede că ele au fost ineficiente şi actele de terorism se succed cu o frecvenţă neliniştitoare.

Drept care, anunţul „mobilizării naţionale” trezeşte temerea că se declanşează în acest moment o vânătoare naţională la scară largă ce va depăşi competenţele şi puterea de cuprindere a instituţiilor de forţă, lăsând libere în stradă formaţiuni ad-hoc, cele periculoase deoarece nu răspund în faţa nimănui şi adepte ale actelor expeditive de justiţie. Erdogan transmite acum şi un mesaj indirect: s-a săturat să aştepte un răspuns din partea Occidentului la cererea sa, e adevărat, reiterată în mai multe ocazii (ultima dată la o reuniune NATO la Istanbul, pe 20 noiembrie) ca Occidentul să-l susţină în lupta împotriva Daesh şi PKK, acuzându-i pe europeni că-i lasă pe kurzi să acţioneze liber pe teritoriul ţărilor membre ale Alianţei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?