X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

BNM a relatat despre riscurile inflaționiste

14 dec. 2016,, 11:32   Economie
2242 0
Foto : noi.md

În noiembrie 2016 rata anuală a inflației a constituit în Moldova 2,6 la sută, ceea ce depășește cu 0,1 puncte procentuale indicatorul înregistrat în octombrie.


Deja a treia lună consecutiv rata anuală a inflației se află sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5 la sută, relatează NOI.md.

Acest lucru l-a comunicat Banca Națională a Moldovei, menționînd că în noiembrie rata anuală a inflației și-a inversat trendul descendent înregistrat de la începutul anului. Evoluția respectivă este determinată, în principal, de ajustarea tarifelor la serviciile comunicării la distanță, implicînd un impact negativ mai puțin pronunțat din partea prețurilor reglementate comparativ cu luna precedentă, alături de cererea internă încă modestă și nivelul înalt al perioadei de bază din anul 2015.

Potrivit BNM, riscurile externe asociate presiunilor inflaționiste sînt marcate de majorarea prețurilor internaționale la produsele alimentare și materiile prime alături de incertitudinea aferentă volatilității mai accentuate a prețului internațional la petrol și fluctuațiilor de pe piețele financiare.

Riscurile și incertitudinile de proveniență internă la adresa inflației decurg din estimarea impactului eventualelor modificări de accize din anul 2017 și, respectiv, al recoltei din anul 2017. Totodată, acordul de comerț liber dintre Moldova și Turcia alături de expirarea taxelor vamale la importul unor produse din Ucraina conferă un caracter dezinflaționist evoluției ulterioare a prețurilor.

BNM estimează că la începutul anului 2017 rata anuală a inflației va intra în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5 la sută, în corespundere cu ultima prognoză a inflației a BNM.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?