X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Preoții care s-au implicat în campania electorală ar putea fi sancționați

14 dec. 2016,, 08:15   Societate
3706 7

КС требует наказать священников за вмешательство в процесс выборов
Foto: mobile.nytimes.com

Preoții care au ieșit într-o conferință de presă cu acuzații către Maia Sandu ar putea fi sancționați inclusiv penal.


În decizia sa cu privire la validarea scutinului prezidențial, Curtea Constituțională a făcut o remarcă față de implicarea reprezentanților clerului în campania electorală.

„Mai mulţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova au intervenit abuziv în procesul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, îndemnînd enoriaşii, prin chemări ameninţătoare, prin informaţii defăimătoare şi care nu corespund adevărului, să voteze pentru contracandidatul ei”, scrie în hotărîrea Curții.

În hotărîrea citită de Alexandru Tănase au fost pomenite declarațiile Mitropolitului Vladimir, ale episcopului Marchel și ale altor preoți.

Astfel, CC a acceptat argumentele Maiei Sandu referitoare la „implicarea agresivă în cadrul alegerilor prezidențiale a reprezentanților Mitropoliei Moldovei, care au utilizat un limbaj extremist, xenofob, homofob și sexist la adresa unui concurent electoral, aceste fapte fiind de notorietate publică şi confirmate de rapoartele observatorilor naționali și internaționali”.

Curtea a reținut că un asemenea comportament este contrar prevederilor Constituției.

„Activitatea cultelor religioase şi a părţilor lor componente poate fi suspendată pe cale judiciară, pe o perioadă de pînă la un an. În cazul în care cultele religioase sau părţile lor componente desfăşoară acţiuni grave, activitatea acestora poate fi încetată pe cale judiciară. Ministerul Justiţiei are dreptul de a acţiona în instanţa de judecată cultele religioase sau părţile lor componente înregistrate pentru suspendarea sau încetarea activităţii acestora, dacă prezintă dovezi concludente privind existenţa unuia dintre temeiurile prevăzute de lege”, mai scrie în decizia CC.

Curtea a constatat că toate autorităţile statului responsabile de procesul electoral şi activitatea cultelor religioase nu au împiedicat implicarea cultelor religioase în procesul electoral.

„Din aceste considerente, Curtea a emis o adresă Parlamentului în vederea instituirii unor mecanisme sancționatorii prompte și imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale”.

Amintim că un grup de preoți, în frunte cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a îndemnat creștinii, în noiembrie, să nu o aleagă pe Maia Sandu, spunînd că ea prezintă un „pericol pentru Biserică” și că ar fi „stearpă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?