X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Riscurile deținerii ilegale a armelor de foc

14 dec. 2016,, 06:00   Societate
1910 0

Foto: unimedia.info

Inspectoratul General de Poliție a lansat o campanie de sensibilizare a cetățenilor privind predarea voluntară a armelor de foc deținute ilegal.


Cei care vor face acest lucru din propria inițiativă nu vor fi sancționați de autoritățile publice, informează NOI.md.

Doritorii de a deține arme de foc în mod legal vor trebui să urmeze cursuri speciale cu experți din domeniu. După încheierea orelor teoretice și celor practice, persoanele trebuie să mai prezinte un set de documente pentru a obține permisul de portarmă.

Experții susțin însă că, după absolvirea cursurilor necesare, unele persoane se dezic de procurarea armei de foc, pe motiv că e prea mare responsabilitatea.

Campania este intitulată „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”.

Pe parcursul anului curent, oamenii legii au scos din circuit 119 unități de arme. La fel, au fost înregistrate 134 de incidente, în 74 dintre care au fost implicate arme pneumatice deținute ilegal.

Purtarea armelor letale și neletale este interzisă:

- În locurile aglomerate, precum: stadioane, instituții de învățămînt, instituții ale autorităților publice centrale, instanțe judecătorești, locașuri sfinte, săli de spectacol și adunări publice;

- În cazul în care deținătorul armei se află în stare de ebrietate, se află sub influența substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efect similar acestora sau sub afecțiuni temporare de natură să genereze o stare de pericol în condițiile în care poartă arma asupra sa;

- Dacă acestea nu sînt însoțite de documentul ce confirmă dreptul de port și de folosire a armelor.

Cursurile de teoretice și practice de mînuire a armelor de foc sînt organizate și desfășurate de Centrul de Pregătire de Foc al Clubului Sportiv Central „Dinamo” al MAI. La cursuri sînt admise doar persoane care au atins vîrsta de 21 de ani și sînt cetățeni ai Republicii Moldova.

Înainte de a începe frecventarea cursurilor, persoanele sînt obligate să prezinte actul de identitate, certificatul medical eliberat cu cel puțin 12 luni înaintea depunerii cererii la ore, din care rezultă că este apt din punct de vedere medical (concluzie narcologică și psihiatrică).

Cursul durează 16 ore și costă 760 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?