Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ultima oră! CCM a validat mandatul de președinte al lui Igor Dodon

13 dec. 2016,, 17:03   Politică
5908 6
Foto: privesc.eu

Curtea Constituțională a confirmat astăzi rezultatul scrutinului prezidenţial din 13 noiembrie curent şi a validat mandatul președintelui ales, Igor Dodon, comunică NOI.md.

Decizia a fost luată după audierea tuturor părților implicate în proces. Reprezentanții concurentului electoral Maia Sandu au depus o cerere de anulare a rezultatelor alegerilor, argumentînd că sute de cetățeni de peste hotare au fost privați de dreptul constituțional de a vota. Aceștia au mai invocat implicarea Bisericii în campania electorală, editarea și distribuirea ilegală a 200.000 de pliante denigratoare și transportarea organizată a alegătorilor din stînga Nistrului la secțiile de vot.

„Cerem infirmarea rezultatelor alegerilor și repetarea turului II. Credem că fraudele care au existat au influențat rezultatele finale ale alegerilor”, a precizat juristul PAS. Argumentele membrilor PAS au fost însă puse la îndoială de membrii Curții, care au cerut prezentarea unor cifre concrete cu privire la voturile viciate.

„Considerați că, dacă în primul tur al alegerilor, la una dintre 100 de secții de vot nu au ajuns buletine de vot, acest lucru afectează în substanță dreptul electoral? O condiție a acestui drept este că trebuie să te înregistrezi prealabil, dacă trăiești în afara țării. Realitatea e că în Italia s-au transmis 75 de mii de buletine de vot și au rămas neutilizate 25 de mii”, a remarcat președintele CCM, Alexandru Tănase. În ceea ce privește transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de vot, Tănase a menționat că aceasta este o practică obișnuită și în statele europene.

La rîndul său, președintele CEC, Alina Russu, a respins acuzațiile aduse instituției. „Organizarea și desfășurarea acestor alegeri au avut loc în strictă conformitate cu legea, chiar dacă unor concurenți electorali nu le convin aceste prevederi”, a precizat Russu.

Menționăm că în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale, candidatul PSRM, Igor Dodon, a acumulat 52,11 la sută din voturi, iar concurentul PAS, Maia Sandu – 47,89 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?