Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Venezuela a închis granița cu Columbia

13 dec. 2016,, 13:30   Externe
1933 0
Foto: libertatea.ro

Președintele Venezuelei a ordonat închiderea graniței cu țara vecină Columbia, pentru 72 de ore.


Decizia a fost anunțată după ce mai mulți oameni care încercau să introducă bancnote de 100 de bolivari retrase din circulație au fost arestați, relatează BBC News.

Venezuela se confruntă de mai bine de un an cu o criză gravă.

Cu o zi în urmă, liderul de la Caracas a ordonat ca toate bancnotele de 100 de bolivari să fie retrase din circulație, urmând să fie înlocuite cu monede. Maduro a afirmat că această decizie a fost luată pentru a opri contrabanda, dar și penuria de alimente și alte produse.

Ulterior, Maduro a anunțat că închide frontiera cu vecinul din vest, deoarece mari cantități de bancnote au fost recuperate intrând din Columbia, cu ajutorul grupărilor criminale, care au ca obiectiv destabilizarea economiei Venezuelei.

„Am luat decizia de a închide frontiera cu Columbia pentru 72 de ore”, a anunțat șeful statului venezuelean.

Miliarde de bolivari în bancnote de 100 se află „în mâinile mafioților internaționali coordonați de pe teritoriul Columbiei”, a continuat președintele Venezuelei.

Potrivit lui Nicolas Maduro, autoritățile venezuelene au confiscat luni 64 de miliarde de bolivari „pe punctul de a trece frontiera pe drumuri ocolitoare”.

Liderul de la Caracas a precizat că va discuta această problemă cu omologul său columbian, Juan Manuel Santos, pentru a-i cere să anuleze autorizația de a schimba bolivari la frontiera columbiană la o rata diferită de cursul oficial din Venezuela. În ultimii ani, bancnota de 100 de bolivari și-a pierdut din valoare și reprezintă, în condițiile crizei actuale, aproximativ doi cenți.

Totodată, recent, Banca Centrală a Venezuelei a anunţat că tipăreşte bancnote cu valori între 500 şi 20.000 de bolivari forte, pentru a ajuta la reducerea “problemelor firmelor”. Aceste noi bancnote vor fi disponibile începând cu data de 15 decembrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?