X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Trei potențiali candidați la șefia PDM - analist

12 dec. 2016,, 12:29   Politică
2886 0

Foto: tribuna.md

În lumina ultimelor evenimente politice, demisia lui Marian Lupu de la conducerea PDM era previzibilă, consideră analistul politic Igor Volnițchi, citat de NOI.md.


În opinia politologului, deocamdată nu este clar dacă această decizie a fost luată independent de Marian Lupu sau a fost influențată. Intervievatul a remarcat că, potrivit unor informații, schimbări importante vor avea loc nu doar la nivelul conducerii PD, dar a întregii clase politice, pînă la finele anului fiind posibilă fuziunea unor grupuri politice.

„În lumina ultimelor evenimente legate de așa-numita reformă a sistemului politic din Moldova, demarată în august de PD, zic că trebuia să ne așteptăm la această demisie. Or, chiar exponenți PD anterior spuneau că reforma clasei politice autohtone va începe cu formațiunea lor. Există unele afirmații precum că toate aceste modificări nu se vor rezuma doar la schimbarea conducerii PD. Se presupune că pînă la finele anului vom avea o fuziune de amploare la nivelul clasei politice autohtone. Dacă acest lucru se va întîmpla, atunci vom putea judeca în termeni concreți despre motivele sau circumstanțele care au generat demisia dlui Lupu”, a explicat Igor Volnițchi.

Potrivit intervievatului, printre potențialii candidații la conducerea Partidului Democrat figurează spicherul Andrian Candu, premierul Pavel Filip și prim-vicepreședintele formațiunii, Vlad Plahotniuc.

„În toamna anului curent se vorbea despre o posibilă venire în fruntea formațiunii a lui Andrian Candu, dar atunci se spunea că astfel Candu ar urma să fie compensat pentru o posibilă plecare din funcția de președinte al Parlamentului, această funcție urmînd să revină liberalilor. Ulterior au apărut alte afirmații în contextul reorganizării Guvernului, în contextul creșterii ușoare a popularității premierului Filip, că și dumnealui ar putea să-și încerce puterile pe post de locomotivă electorală a PD. Spre sfîrșitul anului au apărut mai multe afirmații că ar putea veni chiar Vlad Plahotniuc, cel despre care se zice că ar conduce de facto PD. Avem minimum trei posibile candidaturi discutate”, a notat Igor Volnițchi.

Analistul politic este de părere că preluarea conducerii PD de către Vlad Plahotniuc ar fi o abordare rațională. „Dacă e să urmărim lucrurile strict prin prisma logicii, atunci ar fi firesc ca persoana cu putere reală de decizie să iasă în prim-plan, însă ne amintim cum a reacționat la începutul anului o parte a societății și opoziția atunci cînd Vlad Plahotniuc a mai făcut o tentativă să iasă în prim-plan. Cred că acea situație este luată în calcul și acum”, a explicat Volnițchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?