X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Comercianții, despre inutilitatea negocierilor cu autoritățile

12 dec. 2016,, 12:10   Economie
2216 0

Коммерсанты - о бесполезности переговоров с властями
Foto: privesc.eu

Decizia Guvernului de a prelungi patentele de întreprinzător pentru doi ani nu satisface în totalitate interesele micului business.


Asociația Micului Business (AMB) cere revizuirea deciziei Guvernului, insistînd asupra prelungirii activității în baza patentei de întreprinzător pînă la sfîrșitul anului 2021. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele AMB, Eugen Roșcovan, și șefa filialei AMB din Căușeni, Eleonora Hergheliu-Țurcan, informează NOI.md.

Reprezentanții AMB motivează cererea privind prelungirea patentelor de întreprinzător pînă la sfîrșitul anului 2021 prin existența unor planuri strategice de dezvoltare pe termen mediu. „Antreprenorii trebuie să fie siguri de stabilitatea situației economice, iar Guvernul nu creează condiții respective. Noi am informat autoritățile despre aceea că am elaborat planuri strategice de dezvoltare a micului business pentru o perioadă de minimum 5 ani. Însă Guvernul de fiecare dată vine cu argumente în favoarea interzicerii cît mai rapide a patentelor. În ultimul moment activitatea noastră a fost prelungită pînă la sfîrșitul anului 2018, însă este insuficient pentru a putea realiza toate planurile noastre”, a declarat Eugen Roșcovan.


Președintele AMB a menționat că comercianții care activează în bază de patentă vor fi nevoiți să organizeze noi acțiuni de protest, dacă autporitățile nu vor ține cont de revendicările lor. „Noi nu am renunțat la proteste, noi le-am amînat. Sperăm că bunul simț va prevala și vom putea rămîne în cadrul legal, pentru că în caz contrar mulți antreprenori vor fi nevoiți să treacă în economia ilegală. Micul business este «coloana vertebrală»a economiei noastre și atunci cînd el se află în pericol noi trebuie să ne unim eforturile pentru a-l păstra. Autoritățile ne conving că negocierile reprezintă arma puterii pentru realizarea propriilor interese, nimic mai mult”, a spus Roșcovan.

La rîndul său, Eleonora Hergheliu-Țurcan a menționat că în teritoriu politica față de antreprenorii care activează în bază de patente rămîne una discriminatorie. „Ne sînt create condiții insuportabile de activitate prin utilizarea resurselor administrative enorme. Nu ne rămîne nimic altceva, decît să mergem la Chișinău și să ne cerem respectarea drepturilor. Ceea ce fac autoritățile este o discriminare a tot ce la noi se numește micul business”, a declarat șefa filialei AMB din Căușeni.

Amintim că în luna iulie reprezentanții micului business au organizat mai multe acțiuni de protest în fața Guvernului. Antreprenorii au avut o întrevedere cu vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, cu care au discutat despre modificările operate la Legea cu privire la patenta de întreprinzător. Reptrezentanții Guvernului au promis să-și revadă poziția și pe 7 decembrie au aprobat un proiect de lege prin care au prelungit activitatea în bază de patentă pînă la sfîrșitul anului 2018. Examinarea documentului în Parlament urma să aibă loc pe 8 decembrie, însă a fost amînată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?