X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Undă verde oficiului NATO în Chișinău

9 dec. 2016,, 22:06   Politică
3192 2

Foto: independent.md

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat vineri Acordul privind deschiderea Oficiului de legătură NATO la Chişinău. Cu referire la legea cu privire la ratificarea acestui acord, care a fost semnat de RM şi NATO pe 29 noiembrie 2016, deschiderea oficiului urmăreşte reformarea sectorului securităţii Moldovei, modernizarea armatei, redactarea documentelor strategice şi ajustarea bazei juridice la standardele europene.



Potrivit ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, astfel de oficii există în multe ţări din afara Uniunii Europene, precum Ucraina, Georgia, Serbia, cea din urmă ţară având statut de neutralitate.

"Noi ne bazăm pe practica partenerilor internaţionali. Deschiderea acestui biroul nicidecum nu va afecta neutralitatea Moldovei. Ratificarea acordului nu contravine legislaţiei actuale şi acordurilor internaţionale ale RM cu alte state", a spus ministrul.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea şi-a exprimat neîncrederea că Moldova va rămâne un stat neutru.

"Nimeni nu ne garantează că pe teritoriul Moldovei nu vor fi amplasate forţele armate ale NATO, precum şi că militarii moldoveni nu vor participa la conflicte armate internaţionale", consideră el.

El a fost susţinut de colegul său Grigore Novac, care a subliniat că în ţările neutre precum Austria, Finlanda, Elveţia nu există asemenea oficii.

Drept răspuns, ministrul a declarat că militarii moldoveni "nu vor fi impuşi să participe la conflictele care acum sunt direcţionate, în general, spre lupta cu terorismul".

"Dacă colegii socialiştii vor astfel să menţină statutul de neutralitate, vreau să le amintesc că pe nici un teritoriu neutru nu se află forţele armate ale Rusiei. În Moldova ele sunt. Voi, susţinătorii Kremlinului, nu vă faceţi probleme în această privinţă", a replicat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care pledează pentru aderarea Moldovei la NATO.

Fracţiunea Partidului Comuniştilor, formată din şapte persoane, a părăsit sala de şedinţe a Parlamentului în semn de protest împotriva ratificării Acordului privind deschiderea Oficiului de legătură NATO la Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?