X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CNSM: Reforma pensiilor propusă de Guvern este discriminatoare

9 dec. 2016,, 15:49   Societate
3796 1
Профсоюзы считают дискриминационной предлагаемую пенсионную реформу
Foto: vocea.md

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) consideră că reforma sistemului de pensii propusă de Guvern este discriminatoare şi cere Parlamentului să nu o adopte.


Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CNSM, Oleg Budza, a spus că el este pentru reforma sistemului de pensii, însă "înainte de a majora pragul de vîrstă, ţara trebuie să treacă de la economia formală la economia reală".

Potrivit lui, proiectul de lege cu privire la reforma sistemului de pensii "conţine multe contradicţii, de exemplu, pensiile de categoria întîi pot fi mai mari decît unele salarii".

"Să nu uităm că reforma are un caracter pe termen lung şi trebuie să aibă o bază financiară stabilă. De asemenea, trebuie desfăşurate în paralel şi alte reforme: lupta cu economia subterană, atragerea investiţiilor străine, majorarea salariilor pentru bugetari", consideră vicepreşedintele CNSM Sergiu Sainciuc.

Sindicatele sînt nemulţumite şi de prevederea referitoare la indexarea pensiilor doar o dată în an, în cazul în care inflaţia anuală va fi de peste 2%. Reprezentanţii CNSM propun ca indexarea să fie efectuată de două ori pe an, la 1 aprilie şi la 1 octombrie.

"Acum, în Moldova este un sistem foarte complicat de calculare a pensiei. Acesta poate fi înţeles şi aplicat doar de un profesionist. Moldova are nevoie de un sistem de pensii solidar, pe care l-a creat Bismark. Dar despre ce solidaritate poate fi vorba dacă, odată cu majorarea vîrstei de pensionare şi cu raportul acestuia la vîrsta medie, bărbaţii pur şi simplu ar putea să nu ajungă pînă la pensie", a spus Sainciuc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?