Sindicatele au organizat o acţiune de protest în faţa Parlamentului

Sindicatele au organizat o acţiune de protest în faţa Parlamentului
Профсоюзы провели акцию протеста у парламента
Foto: sindicate.md

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere parlamentarilor să nu ridice vîrsta de pensionare şi să majoreze salariului minim.


Aproximativ 150 de persoane au scandat vineri, în faţa Parlamentului, "Vrem echitate socială!", "Da vieţii decente!", "Majorarea salariului minim!".

Vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, a declarat la protest că "sindicatele sînt dispuse să negocieze cu deputaţii şi autorii proiectului".

Potrivit lui, consecinţele deciziei autorităţilor de a majora vîrsta de pensionare va afecta nu numai oamenii obişnuiţi, ci şi pe funcţionarii care vor pleca la pensie".

Sindicaliştii au cerut la protest anularea majorării vîrstei de pensionare, de două ori pe an să fie indexarea pensiilor, acordarea dreptului la stabilirea anticipată a pensiei pentru limita de vîrstă pentru persoanele asigurate care au realizat stagiul complet de cotizare cu cinci ani înaintea împlinirii vîrstei standard de pensionare.

Deputatul din fracţiunea Partidului Comuniştilor Inna Şupac a ieşit în faţa protestatarilor şi a spus că "proiectul ce ţine de majorarea pensiilor urma să fie prezentat Parlamentului pe 14 decembrie, dar s-a dovedit a fi pe ordinea de zi a şedinţei din 9 decembrie".

"Sîntem la curent cu cerinţele sindicatelor. Să sperăm că deputaţii din alte fracţiuni vor sprijini propunerea comuniştilor şi cererile manifestanţilor privind eliminarea majorării vîrstei de pensionare. Vă mulţumesc că nu aţi tăcut şi aţi ieşit la protest ca să vă exprimaţi opiniile", a spus ea.

Deputatul socialist Alexandr Nesterovschi a declarat că "Partidul Socialiştilor sprijină sindicatele şi cererile lor privind anularea majorării vîrstei de pensionare şi pledează pentru indexarea pensiilor".

El consideră că "amendamentele la legea propusă de Guvern vor conduce la o înrăutăţire a situaţiei economice şi sociale din ţară".

"Vom face tot posibilul ca amendamentele să nu fie adoptate şi, dacă sindicatele au cerut timp pentru a vorbi în cadrul şedinţei, vom încerca să-i acordăm acest timp", a spus deputatul.
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load