X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sectorul zootehnic din Moldova este pregătit pentru sezonul rece (VIDEO)

9 dec. 2016,, 12:37   Societate
3226 1

Foto: provincial.md

În prezent, în Republica Moldova există circa 215 mii de bovine înregistrate în baza de date a Registrului animalelor.


Pe parcursul anului curent au fost importate în țară peste 780 de capete de bovine și 680 de porcine, informează NOI.md.

În ceea ce privește sectorul de porcine, Moldova deține astăzi peste 380 de mii de porcine, dintre care 82% sînt întreținute în segmentul privat, iar restul – în gospodării corporative. Potrivit ANSA, numărul gospodăriilor străine au crescut considerabil în ultimul timp, ceea ce este un lucru destul de îmbucurător.

Concomitent, reprezentanții ANSA menționează că cerealele produse în Moldova sînt utilizate la creșterea animalelor și păsărilor care sîntcrescute pentru carne, ouă și alte produse animaliere.

În ceea ce privește creștea oilor, specialiștii afirmă ca este un fenomen regional, care se întîlnește în mare parte în raioanele de sud și nord ale țării, mai puțin în partea de centru. În total sînt înregistrate peste 700 de mii de ovine. Și în acest segment se practică creșterea animalelor în fermele corporative.

La fel, în țară sînt înregistrați circa 39 de mii de cai, crescuți în mare parte în satele unde există mai puțină tehnică agricolă, dar și acolo unde se practică hipismul – Ungheni, Chișinău, Ceadîr-Lunga. Există însă cîteva gospodării care cresc cabaline pentru sacrificare și exportarea cărnii peste hotare, spre exemplu în Federația Rusă.

Păsările sînt cele mai multe în Moldova, în număr de circa 45 de milioane. Acestea sînt utilizate pentru carne și ouă. Circa 1,5 milioane sînt crescute pentru producerea ouălor, comparativ cu anul trecut, numărul acestora în 2016 a scăzut cu 2%.

Totodată, în Republica Moldova se întîlnesc 5500 de stupine autorizate, în care locuiesc 174 de mii de familii de albine. În acest an s-a înregistrat o creștere în acest sector agricol, datorită creșterii prețului la mierea naturală de albine, în condițiile unui export masiv al acestui produs. În ceea ce privește hrana pentru albine, specialiștii spun că a fost un an destul de benefic pentru aceasta.

În ceea ce privește pregătirea încăperilor pentru sezonul rece, reprezentanții ANSA susțin că s-a lucrat foarte mult la acest compartiment. Astfel au fost efectuate reparații și dezinfecții riguroase. Cît despre aprovizionarea animalelor cu material furajer, aici se întîlnesc și unele lacune. Spre exemplu, există material furajer destul pentru porci, păsări, însă mai puțin pentru oi și cai.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?