Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Galbur s-a pronunţat pentru discutarea statutului Transnistriei

9 dec. 2016,, 08:45   Politică
3223 7
Galbur s-a pronunţat pentru discutarea statutului Transnistriei
Foto: pan.md

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, s-a pronunţat pentru discutarea statutului regiunii transnistrene şi a altor probleme politice incluse în aşa-numitul "al treilea coş".


Potrivit agenţiei, despre aceasta el a declarat în alocuţiunea sa la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, care se desfăşoară la Hamburg.

El a menţionat importanţa reluării, după o pauză de doi ani, a procesului de negocieri în formatul "5+2" prin reuniunea de la Berlin din 2-3 iunie. Ministrul a exprimat mulţumiri preşedinţiei germane la OSCE pentru aportul său valoros în acest sens.

"În mai 2017, noi intenţionăm să ne concentrăm asupra elaborării unui document conceptual de reglementare a conflictului transnistrean. Cred că e în interesul comun să terminăm cu status-quo-ul şi să avansăm treptat spre reglementarea politică. Abordarea noastră este clară", a spus Galbur.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a subliniat necesitatea demarării discuţiilor pe chestiuni politice legate de elaborarea statutului juridic special al regiunii transnistrene. După cum a informat anterior, în cadrul negocierilor, Transnistria şi Rusia pledează categoric împotriva discutării "celui de-al treilea coş", care include probleme de politică şi securitate.

"Trebuie să demarăm discutarea acestor chestiuni, iar abordarea trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în perimetrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, cu recunoaşterea statutului special al Transnistriei în cadrul ţării reintegrate. Doar în acest fel putem obţine rezultate în căutarea unei soluţii cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană", a spus Galbur.

În discursul său, şeful diplomaţiei moldoveneşti a abordat chestiuni de actualitate de pe agenda OSCE, în particular, adaptarea organizaţiei la noile condiţii şi realităţi în contextul evoluţiilor în spaţiul de securitate al OSCE. Totodată, Ministrul s-a referit la necesitatea consolidării capacităţilor şi eforturilor organizaţiei în vederea prevenirii şi gestionării crizelor din regiune, cît şi riscul perpetuării ostilităţilor în partea de est a Ucrainei pentru mediul regional de securitate.

Viceprim-ministrul a reiterat, de asemenea, necesitatea retragerii trupelor şi muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi a iniţierii unor discuţii pertinente în vederea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional

În alocuţiunea sa de la Hamburg, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că "Moscova pledează pentru reluarea negocierilor pe marginea reglementării transnistrene în formatul 5+2".

În luna mai 2016, s-a convenit asupra desfăşurării, după o pauză de doi ani, a unei runde de negocieri în formatul "5+2". Însă a fost organizată doar o reuniune consultativă la Berlin, la începutul lunii iunie. În cadrul întrevederii a fost semnat un protocol a cărui realizare a fost o condiţie preliminară pentru reluarea negocierilor. Din cele şapte puncte ale protocolului, Chişinăul şi Tiraspolul au îndeplinit doar unul. La conferinţa neformală tradiţională din Bavaria de la mijlocul lunii iulie, de asemenea, nu a fost atins un progres în îndeplinirea protocolului. Părţile nu au putut ajunge la înţelegere privind reluarea negocierilor în formatul "5+2".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?