Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experţi internaţionali: Chişinăul are potenţial de a deveni capitala culturală a Europei

7 dec. 2016,, 13:30   Capitala
3187 4
Международные эксперты: Кишинев может стать европейской столицей
Foto: tonkosti.ru

Chişinăul are toate posibilităţile pentru a primi titlul de capitală culturală a Europei.


De această opinie este consultanta şi cercetătoarea agenţiei internaţionale de consulting în domeniul culturii KEA European Affairs, Clementine Daubeuf.

Ea a spus că proiectele inovatoare ale tinerilor designeri şi ale arhitecţilor din Chişinău, precum şi potenţialul muzical al oraşului ar putea determina pe viitor Uniunea Europeană să aleagă Chişinăul drept centru al vieţii culturale a continentului.

"Urmăresc viaţa Chişinăului în domeniul patrimoniului său cultural, care poate fi folosit pentru a crea aşa-numitul "oraş de creaţie". Proiectele inovatoare pe care am reuşit să le văd sau care se află la etapa de elaborare merită a fi apreciate nu doar de localnici, dar şi de vizitatori", a menţionat Daubeuf.

Ea consideră că designerii, oamenii de cultură şi de artă din Moldova au potenţial. Mai mult chiar, unele proiecte elaborate la Chişinău sunt recunoscute drept unice în Europa. Printre acestea se numără banca din scuarul Petru Rareş, sculptura copiilor ce urmăresc un motan, din centrul capitalei, băncile "Străjerii amintirilor" din parcul Universităţii Tehnice.

Daubeuf a subliniat că, pentru dezvoltarea intensă a oraşului, designerii moldoveni trebuie să colaboreze cu autorităţile publice centrale şi locale.

"Să luăm exemplul oraşului belgian Mons, care a devenit capitala culturală a Europei în anul 2015. În acest scop, autorităţile regiunii franceze a ţării au alocat circa 700 mil. euro. Iar profitul economic a constituit 850 mil. euro, numai pe seama creşterii active a numărului de turişti", a spus ea.

Potrivit şefei Direcţiei cultură a municipiului Chişinău, Lucia Culev, Chişinăul se evidenţiază printre multe alte oraşe europene prin proiectele sale muzicale. Capitala are cinci orchestre simfonice, iar acest lucru plasează oraşul pe primul loc în Europa.

"Problema constă în lipsa finanţelor. Artiştii sunt dispuşi să organizeze festivaluri şi concerte. Uneori ei se adresează la noi după bani pentru desfăşurarea evenimentelor. Dar municipalitatea nu are bani şi nici nu are măcar un fond de rezervă pentru susţinerea proiectelor culturale. În consecinţă, artiştii pleacă, iar cultura rămâne la un nivel scăzut", a spus Culev.

Experţii europeni susţin că pe continent dezvoltarea culturală se realizează nu în baza banilor alocaţi de stat, ci de persoanele private.

Potrivit cofondatorului şi directorului Centrului de dezvoltare creativă "poligon" din Slovenia, Luka Piskoric, banii sunt colectaţi prin platformele online de crowdfunding - Kickstarter, GoFundMe, Indiegogo şi altele. Sarcina artistului este de a demonstra că proiectul lui prezintă potenţial creator nu doar pentru populaţia locală, dar şi pentru Europa, în general.

"În acest scop este foarte bine să fie folosite mijloacele de informare în masă şi publicitatea pe bloguri", a spus Piskoric.

Anual, pe continentul european, sunt alese două capitale culturale. Oraşele devin centre ale vieţii culturale în Europa.

În anul curent, capitale culturale au fost declarate San-Sebastian din Spania şi Wroclaw din Polonia. În 2017 capitale culturale vor fi Aarhus din Danemarca şi Paphos din Cipru.

Prima capitală culturală a Europei a fost capitala Greciei, Atena, în anul 1985.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?