X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Persoanelor cu dizabilități le-a fost încălcat dreptul la vot

6 dec. 2016,, 13:30   Societate
2267 1

Foto: stirilocale.md

După scrutinul prezidențial din anul curent, experții Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) au constat că o bună parte dintre persoanele cu dizabilități din țară fie li s-a încălcat dreptul la vot, fie le-a fost influențată alegerea, informează NOI.md.


În cadrul unei conferințe, reprezentanții IDOM au prezentat mai multe nereguli înregistrate în perioada alegerilor prezidențiale, ce țin de persoanele cu dizabilități. Printre acestea se numără neasigurarea accesului la vot sub pretextul incapacității pacienților de a-și exercita acest drept, influențarea de către personalul instituției a alegerii acestor persoane.

La fel, nu toate persoanele cu drept de vot din instituțiile psihiatrice din țară au fost incluse în listele electorale pentru scrutinul curent, iar în unele instituții votul exprimat nu a fost unul secret.

Mai mult, experții IDOM au menționat că au fost înregistrate cazuri atunci cînd persoane perfect sănătoase au fost lipsite de dreptul de a vota, pe motiv că în registrul electoral acestea erau trecute drept incapabile.

Scrutinul prezidențial a fost monitorizat de către 30 de observatori naționali IDOM, dislocați în trei spitale de psihiatrie și șase internate psihoneurologice din țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?