Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Savanţii din Moldova şi România au elaborat senzori de presiuni ultrauşori

6 dec. 2016,, 09:00   Ştiinţă şi IT
57085 1
Savanţii din Moldova şi România au elaborat senzori de presiuni ultrauşori
Foto: replika.md

Cercetătorii de la Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor al Universităţii Tehnice a Moldovei şi Institutul de Microtehnologie din Bucureşti au elaborat senzori de presiune care cântăresc jumătate de miligram, fiind de circa 6-8 ori mai uşori decât fulgii de zăpadă.


Surse din cadrul AŞM au relatat pentru că elaborarea sesnzorilor de presiuni s-a desfăşurat sub conducerea academicianului Ion Tighineanu şi profesorului român Mircea Dragoman.

Senzorii sunt constituiţi dintr-un strat de aerogel din grafen. Nanocompoziţii creaţi au o porozitate foarte mare, sunt flexibili şi posedă caracteristici piezorezistive de unicat. Anume proprietăţile piezorezistive asigură o sensibilitate record a senzorilor la presiuni de la 1 până la 5 atm, diapazon foarte important pentru industriile auto şi aeronautică. În particular, sensibilitatea senzorilor este de 25 de ori mai mare decât sensibilitatea unei membrane suspendate din grafen pur.

Academicianul Tighineanu a menţionat că investigaţiile fac parte dintr-o temă de cercetare mai largă, al cărei scop este crearea pielii artificiale sau electronice. Arhitecturile tridimensionale din grafen sunt biocompatibile şi demonstrează o sensibilitate ridicată la diferiţi parametri ai mediului ambiant - temperatură, umiditate, presiune, iluminare.

Rezultatele cercetării au fost publicate recent în revista "Nanotechnology".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?