Savanţii din Moldova şi România au elaborat senzori de presiuni ultrauşori

Savanţii din Moldova şi România au elaborat senzori de presiuni ultrauşori
Savanţii din Moldova şi România au elaborat senzori de presiuni ultrauşori
Foto: replika.md

Cercetătorii de la Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor al Universităţii Tehnice a Moldovei şi Institutul de Microtehnologie din Bucureşti au elaborat senzori de presiune care cântăresc jumătate de miligram, fiind de circa 6-8 ori mai uşori decât fulgii de zăpadă.


Surse din cadrul AŞM au relatat pentru că elaborarea sesnzorilor de presiuni s-a desfăşurat sub conducerea academicianului Ion Tighineanu şi profesorului român Mircea Dragoman.

Senzorii sunt constituiţi dintr-un strat de aerogel din grafen. Nanocompoziţii creaţi au o porozitate foarte mare, sunt flexibili şi posedă caracteristici piezorezistive de unicat. Anume proprietăţile piezorezistive asigură o sensibilitate record a senzorilor la presiuni de la 1 până la 5 atm, diapazon foarte important pentru industriile auto şi aeronautică. În particular, sensibilitatea senzorilor este de 25 de ori mai mare decât sensibilitatea unei membrane suspendate din grafen pur.

Academicianul Tighineanu a menţionat că investigaţiile fac parte dintr-o temă de cercetare mai largă, al cărei scop este crearea pielii artificiale sau electronice. Arhitecturile tridimensionale din grafen sunt biocompatibile şi demonstrează o sensibilitate ridicată la diferiţi parametri ai mediului ambiant - temperatură, umiditate, presiune, iluminare.

Rezultatele cercetării au fost publicate recent în revista "Nanotechnology".
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load