Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Reforma sistemului de pensii, aprobată de Guvern

5 dec. 2016,, 17:15   Societate
5799 7

Foto: rtr.md

Cabinetul de miniştri a aprobat o serie de modificări şi completări la legislaţia privind sistemul de pensie, la ședința de astăzi, comunică NOI.md.


Potrivit autorităților, scopul reformei este de a reduce inechitățile din sistem și de a-l face sustenabil, inclusiv din punct de vedere financiar. Proiectul prevede o abordare unică pentru toţi cetăţenii, cu excepţia angajaţilor structurilor de forţă, şi anume: aceeaşi vîrstă de pensionare, acelaşi stagiu de cotizare şi aceeaşi formulă de calculare a pensiei.

Reforma, de asemenea, propune o nouă formulă de calcul a pensiei pentru limită de vîrstă, care să asigure interdependența dintre contribuțiile la asigurările sociale și mărimea pensiei. Totodată, va fi luată în calcul valorizarea venitului mediul lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999. De exemplu, dacă în prezent rata de înlocuire medie pentru pensiile din Moldova constituie doar 26% din salariul mediu, urmare a aplicării noii formule, la un stagiu complet de 33 de ani, rata de înlocuire va constitui 45%. Aplicat la un salariu mediu de 5050 de lei, ar însemna o pensie de 2250 de lei sau cu aproximativ 90% mai mare decît pensia medie pentru anul 2015. Pensiile vor fi calculate după noua formulă începînd cu 1 aprilie 2017, fiind, totodată, recalculate şi pensiile stabilite anterior.

„Nu este echitabil cînd pensia unor categorii constituie 75% din salariul mediu, pe cînd la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariul mediu. Reforma pensiilor este necesară, pentru ca toți să poată primi o pensie decentă și echitabilă, calculată corect în funcție de contribuțiile făcute”, a declarat premierul Pavel Filip.

Totodată, s-a ales metoda de creștere lentă a vîrstei de pensionare, gradual, cu cîte şase luni pe an pentru femei şi patru luni pe an pentru bărbaţi, şi va atinge, în anul 2026 vîrstă de 62 de ani la femei şi, respectiv, 65 de ani la bărbaţi. În acelaşi timp, stagiul de cotizare va fi ajustat corespunzător, pe parcursul a şase ani.

O altă noutate a proiectului de lege ţine de stabilirea pensiei anticipate. Persoanele care au contribuit la sistemul de asigurări sociale și confirmă stagiul necesar stabilit, pot solicita stabilirea pensiei anticipate pentru limită de vîrstă, cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vîrstei standard de pensionare.

Conform datelor statistice, în prezent aproximativ 570.000 de pensionari primesc o pensie sub 1300 de lei, în timp ce unele categorii de beneficiari au pensii de pînă la opt mii de lei. Documentul urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?