X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ciobanu: Timofti decorează politicieni cu reputație dubioasă, iar în schimb primește ”cadouri”

5 dec. 2016,, 15:33   Politică
3692 3

Foto: ipn.md

Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa și nu-și permite luxul de a oferi privilegii suplimentare foștilor președinți.


Este opinia analistului politic Victor Ciobanu și a fost exprimată într-un interviu pentru NOI.md.

Expertul este de părere că inițiativa legislativă care prevede asigurarea foștilor șefi de stat cu un birou, asistent personal și mașină de serviciu pentru o perioadă de patru ani nu poate fi calificată altfel decît un ”cadou” oferit lui Nicolae Timofti.

„Un cadou de audio – doar așa poate fi considerată. Președintele Timofti a fost marele absent, pentru că nu s-a implicat, nu a intervenit atunci cînd a fost cazul. Să ne amintim că înainte de asta nici Timofti nu a ezitat să facă unele decorații care sînt de-a dreptul bizare: un șef de bancă, de exemplu, decorat cu cea mai înaltă distincție de stat. Care este raționamentul? Cred că acesta e un fel de joc: Timofti decorează politicieni cu reputație dubioasă, iar politicieni îi fac, la rîndul lor, cadouri”, a explicat Ciobanu.

În opinia intervievatului, chiar dacă practica acordării a tot felul de facilități foștilor președinți este răspîndită în alte țări ale lumii, acest lucru se atestă în statele dezvoltate în care foștii demnitari participă activ la viața politică a țării, acesta nu este însă și cazul Moldovei.

„Acest proiect îmi pare unul care nu corespunde realităților moldovenești. Efectiv, sîntem cea mai săracă țară din Europa, am sărăcit într-atît, că am ajuns la nivelul anului 2010. De aceea, îmi par total deplasate asemenea propuneri. Ar fi de bun-simț să nu ne jucăm de-a privilegiile, prefacîndu-ne că am fi și noi în rînd cu statele civilizate. Cînd vom ajunge la un nivel decent de trai, atunci vom putea vorbi despre acordarea unui anumit statut foștilor șefi de stat”, a adăugat Victor Ciobanu.

Inițiativa care prevede acordarea de noi beneficii foștilor președinți a fost înaintată de un grup de deputați din coaliția de guvernare și urmează a fi examinată la următoarea ședință a Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?