Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

„Deschiderea Oficiului NATO este un instrument de eficientizare a proiectelor organizației”

5 dec. 2016,, 13:15   Politică
3251 3
"Открытие офиса НАТО в Кишиневе - инструмент усиления эффективности его проектов"
Foto: noi.md
(Interviu acordat agenţiei INFOTAG de către fostul ministru al Apărării, preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru).

"I.": Domnule Cibotaru, putem oare afirma că adresările repetate ale autorităţilor Moldovei către conducerea NATO după susţinere sînt determinate de contextul regional, precum şi de încercările de a dezvolta relaţiile între părţi?

V.C.: Desigur. Şi un rol important îl are exemplul partenerilor noştri de integrare europeană Ucraina şi Georgia. Şi Kievul, şi Tbilisiul colaborează demult şi mai extins cu NATO, avînd în vedere oficiile Alianţei deschise în aceste capitale.

A fost o tentativă de diversificare a relaţiilor cu Moldova, întreprinsă după Summitul NATO în Ţara Galilor, care a avut loc acum doi ani, Atunci, Moldovei i-au fost propuse două iniţiative. Prima este Iniţiativa de consolidare a capacităţilor de Apărare a Moldovei (Defence Capacity Building Initiative – DCBI). Aceasta prevede asistenţă din partea NATO pentru analiza capacităţii curente de apărare a republicii şi identificarea domeniilor care necesită a fi dezvoltate. A doua este Platforma de interoperabilitate. Acesta este un răspuns al Chişinăului oficial la provocările contemporane.

"I.": Cînd a apărut în Moldova ideea de a deschide un oficiu NATO?

V.C.: Noi urmăream demult activitatea structurilor similare de la Kiev şi Tbilisi, rezumînd eficienţa lor. De exemplu, în capitala Ucrainei, la oficiul NATO lucrează 16 specialişti cu profiluri diferite. Însă ţara vecină are un parteneriat destul de extins cu Alianţa. Şi specialiştii lucrează în diferite domenii, începînd de la cercetări ştiinţifice pînă la proiecte cu caracter umanitar.

Al doilea moment. Contingentele militare ale Ucrainei şi Georgiei sînt implicate mai mult în operaţiuni de menţinere a păcii desfăşurate sub egida NATO, ONU şi a altor comunităţi internaţionale. De exemplu, militarii ucraineni sînt prezenţi în Afganistan şi în "punctele fierbinţi" din Africa. Iar la noi abia al treilea an un contingent este dislocat în Kosovo în misiunea de menţinere a păcii. Trebuie să înţelegem că participarea la asemenea operaţiuni sporesc prestigiul şi importanţa ţărilor participante atît în faţa partenerilor lor, cît şi în faţa comunităţii internaţionale.

Dacă e să vorbim despre statutul oficiilor NATO în ţările partenere, putem spune că acestea sînt nişte organe de lucru ale Alianţei în ţările cu care ea cooperează. Ele au statut de reprezentanţe diplomatice.

"I.": Putem oare spune că Moldova a mers rapid spre deschiderea oficiului NATO şi Alianţa a reacţionat imediat la solicitarea Chişinăului?

V.C.: Nu. NATO a urmărit cu atenţie procesele interne din Moldova din ultimii ani. Ei nu s-au grăbit atunci cînd au tras concluzii. La o anumită etapă chiar se gîndeau să renunţe la ideea de a deschide oficiul. Însă în martie 2015, cînd mă aflam la Bruxelles în calitate de ministru al Apărării, opinia noastră (a Guvernului RM - "I.") am confirmat-o eu personal. Acelaşi lucru l-a făcut şi prim-ministrul de atunci, Chiril Gaburici, în timpul vizitei sale oficiale la sediul NATO.

Apoi a urmat declaraţia comandantului suprem al forţelor armate al RM, preşedintelui Nicolae Timofti, în această privinţă. Reiese că cel puţin de trei ori Chişinăul oficial, prin reprezentanţii săi, a solicitat deschiderea oficiului NATO.

"I.": Cum credeţi, ce proiecte anume ar putea dezvolta experţii NATO?

V.C.: Trebuie să vedem cîţi angajați vor fi la oficiul NATO. Unul, doi, zece. Asta este important. Vor fi specialişti din ţările NATO sau din ţările partenere ale Alianţei. Putem judeca chiar şi în baza unor asemenea semnale indirecte. M-au amuzat un pic afirmaţiile premierului Pavel Filip despre faptul cum noi vom colabora cu NATO, că aceasta nu este o prietenie împotriva cuiva ş.a. Să nu uităm că NATO este, în primul rînd, o organizaţie militar-politică.

"I.": Cum apreciaţi declaraţiile preşedintelui ales al RM, Igor Dodon, care a condamnat iniţiativa autorităţilor de a deschide acest oficiu?

V.C.: Nu vreau să intru într-o polemică inutilă şi fără sens. El putea face astfel de declaraţii cînd era pur și simplu lider al Partidului Socialiştilor, însă acum el este preşedinte ales, care formal îi reprezintă pe toţi cetăţenii. Din toate declaraţiile lui eu sînt de acord cu faptul că pe teritoriul Moldovei nu trebuie să fie contingente militare de la niciun stat. În primul rînd, contingente din partea Rusiei. Anume Moscova, prin militarii săi, îi susţine pe separatiştii de la Tiraspol.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?