Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Piaţa auto din Moldova în octombrie 2016: licăriri de speranţă?

3 dec. 2016,, 10:30   Ştiri Auto
15414 6

Piaţa auto din Moldova în octombrie 2016: licăriri de speranţă?
Foto: NBM.md

Am dori foarte mult ca piaţa auto din ţara noastră să devină, în sfîrşit, mai civilizată, pentru ca pe drumuri să nu circule rable periculoase pe trei roţi, pentru ca pămîntul moldovenesc să nu fie ultimul care va vedea maşini second hand de 20-25 de ani din Bulgaria şi Lituania.


Se pare că acest lucru încep să-l înţeleagă reprezentanţii puterii din Republica Moldova. Astfel, Ministerul Transportului a propus majorarea triplă a vinietelor anuale pentru automobilele cu numere străine care circulă pe drumurile moldoveneşti. Dar poate ar trebui să meargă mai departe şi să sisteze complet această practică? Or, e una cînd în automobilele cu numere engleze şi franceze pe drumurile din Moldova circulă francezi şi englezi, şi e cu totul altceva cînd de aceasta profită cetăţenii RM, care folosesc rablele vechi, ocolind plata accizelor la import şi făcîndu-i să se simtă amăgiţi de stat pe proprietarii oneşti de automobile.

Revenind la statistică, vom menţiona că, în octombrie 2016, în Moldova au fost introduse şi înregistrate 403 automobile noi. Este al doilea rezultat în acest an, după septembrie. Pentru comparaţie, cu un an în urmă, în octombrie 2015 au fost vîndute 293 de automobile noi. Însă, dacă noi dorim să avansăm, atunci trebuie să ne aducem aminte că în octombrie 2014, în Moldova au fost vîndute 734 (!!!) de maşini noi.

În prezent, asemenea vînzări par intangibile. Totul din cauză că piaţa noastră este invadată de maşini vechi. Şi continuă să fie invadată din cauza legislaţiei vamale mioape.

Situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Şi trebuie să menţionăm că aceasta nu este o consecinţă a moştenirii parcului auto sovietic. Încă acum 7-10 ani, nu exista acest colaps, iar afacerile cu automobilele în Moldova chiar înregistrau o perioadă de înflorire, în pofida turbulenţelor economice mondiale.

Dacă vom analiza vîrsta autoturismelor importate în Moldova, atunci, aici jumătate din piaţă este ocupată de maşini cu vîrsta de 8-10 ani. În anii 2014-2015, ponderea acestui segment se menţinea la nivelul de 49%, iar în anul acesta s-a redus nesemnificativ – pînă la 46%.

Cît priveşte ponderea noilor automobile în structura generală a importului RM, aici se observă o tendinţă bizară. Numărul vînzărilor s-a redus în ultimii doi ani. Iar ponderea maşinilor noi în volumul total s-a majorat. În octombrie 2014, în Moldova au fost aduse 16,7% maşini noi, în octombrie 2015 – 17,2%. În octombrie curent, ponderea automobilelor noi a constituit 20,3%.

Cu tot respectul faţă de importatorii oficiali de maşini noi şi alți actori civilizaţi pe piaţă, din păcate, nu este meritul lor că această pondere creşte. Pur şi simplu, importul masiv al maşinilor cu numere bulgăreşti şi lituaniene a lovit puternic în importul automobilelor uzate accizate. La piaţa auto „Pruncul”, în salonul auto „Transatlantic”, în afacerile mici şi medii cu automobile.

Prin urmare, pe fundalul reducerii pieţei automobilelor uzate accizate, a crescut cota automobilelor noi, pentru care maşinile-transformer nu sînt concurente.


Top 3 lideri în cele mai populare clase auto în octombrie 2016

Clasa B

În luna octombrie, clasa B a constituit 22% din volumul total al vînzărilor de automobile noi. Pe primul loc se află sedanul Dacia Logan – 29 de maşini în octombrie.


http://www.dacia.md/wp-content/uploads/2015/12/dacia-logan-002_converted.jpg
Liderul clasei B – Dacia Logan sedan

Clasa C

Clasa C ocupă o cotă de 17,3% din vînzările automobilelor noi în octombrie 2016. Liderul acestei categorii este Skoda Rapid – cu 26 de automobile vîndute.

Похожее изображение
Primul loc în clasa C – Skoda Rapid

Clasa D

Ponderea clasei D constituie 6,7% dintre toate maşinile noi vîndute în octombrie 2016. Liderul lunii octombrie în clasa D este Skoda Superb, cu 12 comercializate.

skoda-superb-2016-(6).jpg
Clasa D - Skoda Superb (locul I)

Maşinile de teren

Maşinile de teren, de rînd cu clasa A, sînt lideri pe piaţa auto din Moldova. Ele ocupă 22,6% din volumul total al vînzărilor de automobile noi în octombrie 2016.



Картинки по запросу suzuki vitara s red
Suzuki Vitara – motorul turbo, transmisie cu patru roţi şi cutie de viteze automată – reţeta succesului în stil japonez.

http://www.dacia.md/wp-content/uploads/2015/12/duster-H79ph2-700x380-gv-gd121.jpg
Dacia Duster este accesibilă cu tracţiunea din faţă, gama de motoare include versiuni atît cu benzină, cît şi cu motorină.

Datele au fost oferite de ÎS „Registru”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?