X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ce riscă responsabilii de achiziţiile de lux de la „Apă-Canal”

2 dec. 2016,, 12:15   Societate
2850 3

Foto: ipn.md

Procuratura Anticorupţie a înaintat conducerii Întreprinderii Municipale „Apă-Canal Chişinău” demersuri privind suspendarea provizorie din funcţie a directorului tehnic şi şefului Secţiei analize economice şi preţuri ai întreprinderii, ambii învinuiţi de abuz în serviciu, caracterizat prin folosirea intenţionată de către persoane publice a situaţiei de serviciu, săvîrşit prin complicitate, relatează NOI.md.


Potrivit celor constatate de procurori, ilegalităţile au fost comise în intervalul anilor 2013-2015, cînd unul dintre învinuiţi era preşedinte, iar complicele său membru al Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor de achiziţionare a mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor în cadrul ”Apă-Canal Chişinău”.

Acţionînd prin înţelegere prealabilă cu directorul general al întreprinderii în scopul favorizării unui anumit agent economic, învinuiţii au achiziţionat de la acesta, la un preţ majorat, bunuri pentru necesităţile întreprinderii.

De notat că firma favorizată îi aparţinea chiar fiicei directorului general ”Apă-Canal Chişinău” SA.

Prin urmare, în lipsa unei concurenţe reale, mimînd desfășurarea licitaţiilor cu participarea firmelor al căror conducător sau fondator este fiica directorului general, învinuiţii au votat pentru desemnarea cîştigătorului licitaţiilor cu ulterioara încheiere a contractelor de achiziţii cu respectivul agent economic, prejudiciind bugetul „Apă-Canal Chişinău” cu peste două milioane de lei.

Procurorii consideră necesară suspendarea provizorie din funcţie a învinuiţilor pentru a nu împiedica stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale prin influenţarea persoanelor sau distrugerea probelor.

Imediat după declanşarea procesului penal, directorul general al „Apă-Canal” a depus cerere de eliberare din funcţie, în prezent, acesta fiind cercetat în cadrul aceleiaşi cauze penale cu foştii săi subalterni.

Pentru această infracţiune norma penală prevede amendă de pînă la 2350 de unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?