Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Părerea lui Usatîi referitor la deschiderea oficiului NATO în Chișinău

30 noi. 2016,, 13:37   Politică
2819 15

Усатый: Открытие офиса НАТО отдаляет перспективу разрешения приднестровской проблемы
Foto: noi.md

Deschiderea biroului de legătură NATO la Chișinău, chiar dacă va fi unul civil, este o încălcare a principiului neutralității Republicii Moldova și îndepărtează perspectiva de reglementare a problemei transnistrene.


De această părere este președintele „Partidului Nostru”, renato Usatîi.

Într-o postare pe Facebook politicianul a scris că NATO a fost și rămâne un bloc militar și nu importă „cum va fi numită încăperea, unde vor sta oamenii îmbrăcați în uniformă”.

„Moldova este un stat neutru și deschiderea acestui birou va fi prima reprezentanță a unei structuri militare internaționale pe teritoriul său. Vorbim despre un bloc militar care se opune statului cu care Moldova are legături istorice. În această confruntare Chișinăul este forțat să stea de partea NATO. Este o nouă încălcare a principiului neutralității republicii Moldova”, susține el.

Potrivit lui Usatîi „poveștile” demnitarilor moldoveni și europeni despre faptul că Moldova nu este atrasă în NATO, „nu sînt convingătoare”.

„Acest lucru deja serios îndepărtează perspectiva reprementării problemei transnistrene. În viitor, în cazul în care Moldova va refuza de la statutul de neutralitate, țara va pierde orice șansă la unire”, a subliniat liderul PN.

Amintim că un birou NATO va fi deschis la Chișinău după ce ieri premierul Pavel Filip a semnat un acord în acest sens cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, a menționat, în conferința de presă care a urmat după discuția cu Pavel Filip, că nu e vorba de o bază militară, ci de un birou civil.

Colaborarea dintre NATO și Republica Moldova a fost instituită imediat după dobândirea independenței de stat de către Republica Moldova, MAE de la Chișinău participând, în 1991, la reuniunea Consiliului de Cooperare Nord-Atlantică. Ulterior, în 1994, noi am fost primul stat non-NATO, care și-a manifestat interesul de a adera la Parteneriatul pentru Pace, susţinând inițiativa NATO de a construi parteneriate în vecinătatea euro-atlantică.

Este de menționat că revigorarea relațiilor Republica Moldova - Alianța Nord-Atlantică a fost impulsionată odată cu preluarea de către Anatol Şalaru a portofoliului de ministru al Apărării.

În 2016, ţara noastră a înregistrat o premieră în raport cu NATO: un comunicat final al unui summit aliat a atribuit Republici Moldova un paragraf distinct de poziție a Alianței cu privire la acest stat-partener. Este vorba de paragraful 116, ce constituie nu numai o referire exclusivă la Republica Moldova, ci și un angajament al Alianţei privind continuitatea consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?