X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Socialiștii se opun demontării monumentelor din epoca sovietică

30 noi. 2016,, 11:38   Politică
2858 12
Шалару намерен демонтировать памятники советской эпохи, а ПСРМ сопротивляются
Foto: rbc.ua

Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, intenţionează să demonteze monumentele din epoca sovietică, iar reprezentanţii Partidului Socialiştilor sînt împotrivă.


Şalaru şi-a expus poziţia în această privinţă miercuri dimineaţa, pe pagina sa de facebook.

"Stimaţi prieteni, e timpul să ne luăm istoria înapoi. Desovietizarea şi decomunizarea Republicii Moldova trebuie să continue. Tancurile sovietice, cu ţevile tunurilor îndreptate spre Uniunea Europeană şi NATO, trebuie duse la muzeu. Monumentele criminalului Lenin îşi au locul doar la groapa de gunoi a istoriei. Nu ne putem integra în Europa cu ajutorul tancurilor, simbol al ocupaţiei sovietice, al execuţiilor în masă, al deportărilor în GULAG, al foametei organizate şi al deznaţionalizării. Dacă vrem să construim o societate nouă, e necesar să ne debarasăm de acest balast al trecutului", a scris ministrul.

Ieri au început pregătirile pentru demontarea unui tanc sovietic instalat pe un postament în satul Corneşti din raionul Ungheni. Însă planurile de demontare a monumentului au fost împiedicate de deputaţii Partidului Socialiştilor. Deputaţii Ghenadie Mitriuc, Oleg Sava, Grigore Novac şi Alexandr Nesterovschi, împreună cu activiştii formaţiunii, au stat de gardă la monument.

"Acum ne aflăm la Corneşti, lîngă monument. E un tanc IS-3, care a fost scos din rîul Prut în anul 1982 şi instalat aici. Şalaru a dispus să fie scos de pe postament. Dar nu va reuşi, căci împreună cu colegii ne vom afla aici cît va fi necesar, pentru ca monumentul istoric să rămînă la locul său. Planurile ministrului veterinar nu se vor îndeplini!", a scris pe pagina sa de facebook Ghenadie Mitriuc.

Însă dimineaţa, lîngă monument se aflau în continuare remorcherele Ministerului Apărării, cu ajutorul cărora ministrul Şalaru intenţionează să scoată tancul de pe postament.

Anterior, un tanc a fost demontat pe teritoriul unei unităţi militare din Chişinău. Ulterior, ministrul a început să creeze la Casa Armatei un muzeu al ocupaţiei sovietice. La inaugurarea muzeului, în anul trecut, au participat mulţi funcţionari publici din Moldova, dar şi diplomaţi străini.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?