Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova a revenit la un ritm normal în relaţiile cu Uniunea Europeană

29 noi. 2016,, 08:30   Politică
3944 9
Moldova a revenit la un ritm normal în relaţiile cu Uniunea Europeană
Foto: gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip consideră că "Republica Moldova a revenit la un ritm normal în relaţiile cu Uniunea Europeană".


Potrivit agenţiei cu referire la serviciul de presă al Guvernului, despre aceasta el a declarat luni în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Potrivit comunicatului, întrevederea a vizat situaţia politică din Republica Moldova şi priorităţile de reformă în contextul agendei europene.

"Este necesară şi în continuare o maximă mobilizare pentru asigurarea implementării eficiente a Acordului de Asociere", a menţionat Filip.

La rîndul său, Donald Tusk a apreciat rezultatele obţinute de autorităţile RM în realizarea angajamentelor asumate şi voinţa fermă de a atinge obiectivele stabilite.

"Atîta timp cît Republica Moldova rămîne interesată de promovarea reformelor, puteţi conta pe susţinerea mea personală şi cea a instituţiilor europene", a declarat Tusk.

În cadrul întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, MaroЕЎ Е efДЌoviДЌ, a declarat că "Uniunea Europeană apreciază efortul depus de autorităţile Moldovei pentru consolidarea capacităţilor energetice ale ţării şi susţine în continuare modernizarea sectorului energetic al republicii".

Premierul a apreciat suportul oferit de Uniunea Europeană în realizarea obiectivului de interconectare a Republicii Moldova la reţelele europene de transportare a resurselor de gaz şi de electricitate. El a menţionat că Guvernul acordă o atenţie deosebită asigurării securităţii energetice a republicii, implementării proiectelor de eficienţă energetică, precum şi valorificării surselor regenerabile de energie.

Oficialii au menţionat oportunitatea consolidării securităţii energetice a Republicii Moldova prin integrarea în piaţa energetică comunitară. În acest sens au fost remarcate progresele înregistrate de autorităţile de la Chişinău în ajustarea cadrului legal la reglementările şi practicile UE. Cu titlu aparte a fost menţionată importanţa adoptării în lectură finală a noii legi a energeticii, în strictă conformitate cu recomandările Comunităţii Energetice, care vin să transpună pachetul III energetic şi să consolideze independenţa Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică. Totodată, a fost reiterată importanţa extinderii gazoductului Iaşi-Ungheni către Chişinău.

În cadrul vizitei la Bruxelles, premierul Pavel Filip s-a întîlnit luni şi cu comisarul european pentru moneda euro şi dialog social, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Principalul subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat situaţia economică din Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare ulterior încheierii Acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi modul în care realizarea acestei etape importante va impulsiona cooperarea cu UE pe anumite domenii.

"Pe lîngă acţiunile deja întreprinse, autorităţile de la Chişinău urmează să promoveze un program amplu şi mai complex de reforme în scopul consolidării guvernanţei economice şi a transparenţei, precum şi pentru reducerea riscurilor existente", a remarcat Filip, prezentînd măsurile planificate în vederea restabilirii capacităţii bugetului de a sprijini implementarea obiectivelor de dezvoltare şi sociale, asigurînd totodată sustenabilitatea datoriei de stat.

Valdis Dombrovskis a confirmat disponibilitatea UE de a susţine aceste reforme, inclusiv prin oferirea unui program amplu de asistenţă macro-financiară în cazul în care va fi solicitată de Republica Moldova. Asistenţa respectivă se oferă ca măsură excepţională în vederea susţinerii balanţei de plăţi şi prevede, atît o componentă de grant, cît şi una de împrumut.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?