X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Un expert a calificat UV drept „o piatră de temelie” pentru Moldova (VIDEO)

29 noi. 2016,, 10:00   Economie
3343 1
Эксперт из Брюсселя назвал ТС «краеугольным камнем» для Молдовы (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Necesitatea unei cooperări cu Uniunea Vamală (UV) creează pentru Moldova o serie de obstacole pentru implementarea integrală a prevederilor Acordului DCFTA.


Aspectul cooperării cu UV constituie pentru Moldova o piatră de temelie în procesul de stabilire a relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană. Opinia a fost expusă în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociația „Expert-Grup” la 28 noiembrie, de către expertul Centrului pentru Studii Politice Europene din Bruxelles, Michael Emerson, relatează NOI.md.

Expertul european a spus că procesul de implementare a prevederilor Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în trei țări din Europa de Est – Moldova, Ucraina și Georgia – timp de trei ani constituie subiectul unei dezbateri în mediul științifico-economic al UE. „Am analizat procesul de implementare a Acordului privind DCFTA, abordînd aproape toate aspectele, cu excepția unuia. Este vorba despre o chestiune sensibilă ce ține de cooperarea a șase țări vecine, dintre care trei fac parte din zona DCFTA, iar celelalte trei – din Uniunea Vamală. O atenție deosebită trebuie acordată dezvoltării unor mecanisme de interacțiune între țările care aparțin diferitelor blocuri economice și sînt nevoite să coopereze în cadrul relațiilor de bună vecinătate”, consideră Michael Emerson.

Anume cooperarea cu UV, în opinia expertului de la Bruxelles, este piatra de temelie pentru implementarea prevederilor DCFTA în Moldova. „În plus, continuă să fie nesoluționate problemele privind supremația legii, reglementarea pieței financiare, principiul separării puterilor etc. Din motive evidente, trebuie remarcat faptul că, din păcate, nu există premise pentru o perspectivă pozitivă asupra situației Moldovei în cadrul DCFTA. Este necesar să se efectueze o monitorizare regulată a procesului și să fie comparat modul în care Acordul DCFTA este implementat în trei țări din Europa de Est – Moldova, Ucraina și Georgia”, a menționat specialistul Centrului pentru Studii Politice Europene.

„Există anumite progrese înregistrate de georgieni sau ucraineni, dar aflate în curs de dezvoltare în Moldova. Există și alte momente, atunci cînd Moldova ar putea vorbi despre realizări, care nu există în Georgia și Ucraina. Este necesar să se studieze și să se recomande spre realizare acele prevederi ale DCFTA, care nu sînt implementate într-o anumită țară”, a rezumat Michael Emerson.

Precizăm că Moldova a semnat la 27 iunie 2014 Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, reglementat de prevederile DCFTA. Pe lîngă fostul prim-ministru al Moldovei Iurie Leancă, documentul respectiv a fost semnat de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și fostul prim-ministru al Georgiei Irakli Garibașvili.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?