X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Israelul comandă alte 17 avioane invizibile americane

28 noi. 2016,, 11:30   Externe
1867 2
Foto: lenta.ru

Israelul va comanda în plus 17 avioane invizibile americane F-35, ridicînd la 50 numărul acestor aparate cu care statul evreu se va dota în următorii ani, a anunţat duminică biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, potrivit AFP preluat de agerpres


Cabinetul de securitate a dat undă verde acestei noi comenzi, a adăugat un comunicat.

Israelul urmează să primească luna viitoare primele avioane de tip F-35. Potrivit postului naţional de radio, achiziţia acestor aparate va fi finanţată de ajutorul militar american care a fost majorat în septembrie la 38 de miliarde de dolari pentru perioada 2019-2028.

Lansînd această comandă, guvernul "intenţionează să acţioneze pentru a întări securitatea Israelului şi a-i asigura existenţa în deceniile viitoare", a declarat Benjamin Netanyahu la radioul public.

"Israelul se poate apăra cu propriile forţe împotriva tuturor duşmanilor la orice distanţă ar fi", a adăugat prim-ministrul.

Liderii israelieni au motivat achiziţia avioanelor F-35 prin ameninţarea pe care ar o reprezintă Iranul.

Avioanele F-35 sînt capabile să zboare fără a fi detectate de sistemele de apărare antiaeriană de care dispune Republica Islamică, în special rachete S-300, care i-au fost livrate recent de Rusia şi amplasate pentru a proteja situl nuclear iranian de la Fordow, a anunţat la sfîrşitul lunii august televiziunea de stat de la Teheran.

Iranul este considerat de Israel ca inamicul său principal. Acordul asupra programului nuclear iranian încheiat în iulie 2015 între Teheran şi şase mari puteri s-a tradus prin ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Republicii Islamice, care neagă că doreşte să se doteze cu arma nucleară.

Benjamin Netanyahu a denunţat constant acest acord pe care l-a numit o "eroare istorică".

Israelul este considerat ca singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, dar statul evreu a întreţinut ambiguitatea asupra acestei chestiuni, refuzînd să confirme dacă deţine arsenal atomic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?