Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ianukovici: "Am făcut o greşeală că nu am decretat legea marţială"

26 noi. 2016,, 20:00   Externe
3985 17
Янукович признал свою ошибку: Я не смог ввести военное положение во время
Foto: realitatea.net

Viktor Ianukovici, fostul președinte ucrainean, susţine că anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului armat din estul Ucrainei au fost consecințe ale 'Maidanului', revolta care l-a înlăturat de la putere la începutul anului 2014.


"Spiritele în Crimeea s-au încins după Maidan. Crimeea a început să caute sprijin în Rusia. Referendumul (pentru independență) a fost rezultatul provocărilor Maidanului. Decizia (alipirii la Rusia) s-a luat fără ezitare", a spus Ianukovici, potrivit relatării agenției EFE, citată de Agepres.

"Consider că este un lucru rău' pierderea Crimeii, a completat el, dar a apreciat că decizia președintelui Vladimir Putin privind alipirea acestei peninsule la Rusia 'merită respect".

Referindu-se la revolta în urma căreia a fost nevoit să abandoneze puterea și să fugă în Rusia pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor, Ianukovici a estimat că greșeala sa majoră a fost că nu a declarat legea marțială încă de la sfârșitului anului 2013, când au început protestele, pe atunci încă pașnice.

"Am făcut multe greșeli, dar cea mai mare greșeală a fost că nu am avut forța interioară să desfășor trupele și să declar legea marțială în Ucraina, care ar fi fost singura modalitate să opresc radicalii, dar m-am temut de o baie de sânge', și-a reproșat el, conform portalului Sputniknews.

Întrebat despre acuzațiile privind sifonarea unor fonduri din Ucraina, el a răspuns că tot ce a luat din țară au fost 'bunurile personale' și a negat de asemenea că ar finanța forțe din rândul separatiștilor proruși care luptă împotriva armatei ucrainene în Donbas.

'Nu aș putea finanța pentru simplul motiv că nu am fonduri. Banii sunt în conturile mele (înghețate) în Ucraina, toate proprietățile mi-au fost sechestrate. Nu aș putea finanța pe nimeni', a insistat Ianukovici, estimând totodată că numai o autonomie extinsă a celor două provincii proruse din Donbas, Donețk și Lugansk, poate conduce la soluționarea conflictului armat.

Această conferință de presă survine chiar în ziua în care Ianukovici trebuia să fie interogat prin videoconferință de către justiția ucraineană în cadrul procesului a cinci membri din trupele speciale Berkut. Dar interog
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?