Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Diaspora cere modificarea Codului electoral (VIDEO)

25 noi. 2016,, 12:45   Societate
2667 4

Diaspora cere modificarea Codului electoral
Foto: realitatea.md

Nemulțumiți de faptul că nu toți moldovenii și-au putut exprima dreptul la vot peste hotarele țării, reprezentanții diasporei înaintează un demers guvernării și organelor de resort.


Aceștia cer modificarea Codului electoral, informează NOI.md.

În cadrul demersului, ei cer „respectarea normelor și practicilor internaționale în materie electorală, exprimate de Comisia de la Veneția; asigurarea incluziunii eficace a tuturor grupurilor sociale din interiorul și, în special, din afara țării în cadrul procesului de votare”.

Reprezentanții diasporei își doresc ca statul să organizeze un grup de lucru la nivelul Parlamentului pentru modificarea Codului electoral al Republicii Moldova, pentru a se identifica soluții de implicare a diasporei în legislația electorală și soluții alternative pentru exprimarea votului: vot prin corespondență, online sau prin sms. Din cadrul acestui grup trebuie să facă parte și reprezentanții diasporei, și cei ai societății civile din țară.

La fel, se cere „includerea circumscripțiilor electorale în afara țării, pe regiuni geografice și constituirea unui consiliu electoral al diasporei; creșterea limitei la minimum 5000 de buletine per secție sau excluderea totală a limitelor; alocarea a două zile consecutive pentru alegeri, în secțiile de votare din afara țării, după modelul altor state”.

Demersul urmează a fi trimis către Parlament, Oficiul Avocatul Poporului, Comisia Electorală Centrală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Biroul pentru Relații cu Diaspora, Organizația Mondială pentru Migrație și Consiliul ONG-urilor din Republica Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?