X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ministerul Economiei, despre implementarea proiectelor energetice

23 noi. 2016,, 12:44   Economie
1711 0
Минэкономики рассказало о ходе внедрения крупных энергопроектов
Foto: mec.gov.md

Studiul de fezabilitate pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău deja a fost elaborat.


În prezent se examinează oportunitatea semnării cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții a unui acord de finanțare a construcției gazoductului Ungheni-Chișinău care se așteaptă să fie lansat înainte de sfîrșitul anului 2017.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Economiei al Republicii Moldova, anunțul a fost făcut de către viceministrul Economiei Valeriu Triboi, în timpul discursului rostit în cadrul unui seminar organizat la Chișinău, cu participarea specialiștilor autohtoni în domeniul energeticii și al unui grup de experți ai Secretariatului Comunității Energetice, care au examinat aspectele implementării Regulamentului UE privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene.

S-a vorbit, de asemenea, și despre realizarea unor proiecte majore ce vizează interconexiunea sistemelor energetice din Moldova și România.

Viceministrul Economiei a specificat că principalul obiectiv al Moldovei în sectorul energetic este creșterea fiabilității livrărilor de energie prin diversificarea surselor de aprovizionare și asigurarea unor servicii accesibile și de încredere.

El a reamintit că, pentru realizarea obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene privind dezvoltarea interconexiunilor cu țările vecine și consolidarea lor cu partenerii în cadrul Comunității Energetice, Moldova și România au semnat un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale şi energie electrică dintre două state.

Documentul are menirea să contribuie la promovarea și implementarea proiectelor de interconexiune a rețelelor naționale de transport de gaze naturale și energie electrică, precum și a proiectelor suplimentare.

Vorbind despre progresele înregistrate în implementarea proiectului de extindere a gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău, Valeriu Triboi a remarcat, de asemenea, că Guvernul, cu sprijinul BERD, se mișcă rapid în direcția realizării proiectului de construcție a liniilor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Isaccea-Chișinău. La momentul actual studiul de fezabilitate al proiectului este aproape finalizat.

La rîndul lor, experții Secretariatului Comunității Energetice și-au exprimat încrederea că Moldova va ajusta la timp legislația și va include în aceasta Regulamentul UE privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene, consolidînd, astfel, cadrul legislativ național și facilitînd promovarea proiectelor prioritare pentru dezvoltarea infrastructurii energetice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?