Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon: Dacă Bucureștiul ne respectă – să semneze acordul de frontieră (VIDEO)

23 noi. 2016,, 10:41   Politică
12509 24
Додон: Если в Бухаресте нас уважают, пусть подписывают соглашение о границе
Foto: noi.md

Președintele ales, Igor Dodon, a oferit un interviu portalului NOI.md, în care a răspuns la întrebări care au răsunat frecvent în societate noastră – despre posibilitatea de a ajunge la un acord cu majoritatea parlamentară și Vladimir Plahotniuc, despre alegerile anticipate, despre relațiile țării noastre cu România și Rusia, despre vectorul european etc.


- Ați intrat în campania electorală cu un program serios, destul de cuprinzător. Dar pentru a-l implementa, aveți nevoie de susținere parlamentară. Cum intenționați să construiți relațiile cu majoritatea parlamentară și veți colabora oare cu domnul Plahotniuc?

- În primul rînd, am spus în repetate rînduri că campania prezidențială și alegerea președintelui este o etapă intermediară. Sarcina noastră este să obținem organizarea alegerilor parlamentare anticipate. De aceea, vom insista asupra alegerilor parlamentare anticipate, prin toate metodele legale, prevăzute de Constituție. Cît privește relațiile sau colaborarea cu Plahotniuc, eu sînt categoric împotrivă. Noi sîntem în opoziție față de actuala putere și Partidul Socialiștilor rămîne în opoziție față de actuala putere.

Da, noi vom fi nevoiți, pentru soluționarea unor probleme, pe care le-am promis alegătorilor, să discutăm anumite întrebări. Dar eu cred că și actuala majoritate parlamentară trebuie să înțeleagă că președintele are susținerea cetățenilor Republicii Moldova. Cu acest președinte vor trebui să meargă la anumite compromisuri. De aceea, eu cred că din partea majorității parlamentare vor urma anumite cedări, pentru atingerea scopurilor pe care le-am promis alegătorilor, pentru că oamenii au votat pentru un program concret.

- Dar din partea Dvs. vor fi cedări?

- Ce înseamnă cedări?

- Sperați că majoritatea parlamentară totuși va face anumiți pași de apropiere. Iar ei la fel așteaptă același lucru din partea Dvs.?

- Ce înseamnă cedări? Eu spun concret că noi dorim, de exemplu, să introducem obiectul „Istoria Moldovei” în școli. Dacă ei nu vor dori, atunci vom organiza un referendum. Noi vrem să anulăm legea potrivit căreia pentru miliardul furat trebuie să plătească cetățenii. Dacă ei nu vor dori, noi vom ridica poporul. Iată despre ce este vorba. Nu de cedări. Dacă ei nu vor fi de acord cu opinia majorității poporului, atunci totul se va termina foarte repede – la anul. Iar din partea mea ce fel de cedări pot fi? Să-l numesc pe Plahotniuc premier? Categoric nu. Ce alte cedări mai pot fi făcute?

- Pur și simplu, în Parlament vor fi examinate multe legi necesare pentru economia noastră. Nu vorbim despre anumite probleme politice, dar despre faptul că trebuie să dezvoltăm economia.

- Orice legi îndreptate spre îmbunătățirea calității vieții, a pensiilor, salariilor, anumite reforme structurale necesare Moldovei noi, desigur, le vom susține. Dar noi nu putem susține categoric ceea ce ne impune FMI în reforma structurală. De aceea vom examina foarte atent și vom susține ceea ce este în folosul statului, economiei și cetățenilor noștri. Iar ce nu – vom bloca.

- Există o opinie că poate ar fi mai rațional ca Partidul Socialiștilor să găsească un limbaj comun cu democrații și ca, datorită acestui fapt, să fie reformatată majoritatea parlamentară, excluzîndu-l din ea pe șantajistul Ghimpu și, drept consecință, pe miniștrii liberali din Guvern? Adică acest gînd la fel nu este acceptabil pentru Dvs.?

- Eu nu mai sînt conducătorul Partidului Socialiștilor, dar sînt categoric împotriva acestor manevre. Aceasta înseamnă că Partidul Socialiștilor nu va trece în viitorul parlament. Deja avem exemple. Și Ghimpu, și Filat sînt niște cadavre politice, iar Voronin este foarte aproape de asta. De aceea, eu cred că Partidul Socialiștilor nu va face asemenea greșeli.

- Pe de altă parte, dacă va exista o confruntare dintre președinte și Parlament, nu vom avea o situație cînd multe idei bune, proiecte, pur și simplu vor fi suspendate și nu se vor realiza? Iar în final, cînd peste doi ani vom ajunge la alegerile parlamentare (am în vedere scenariul tradițional), atunci nu vom avea ce să le spunem oamenilor? Toți așteaptă rezultate.

- Cine nu va avea ce spune? Autoritățile? Ele și acum nu au ce spune.

- Președintele.

- Dar eu nu am alegeri peste doi ani, abia peste patru.

- Dar oricum Dvs. sînteți asociat cu Partidul Socialiștilor …

- Partidul Socialiștilor a fost votat ca partid de opoziție față de actuala putere. De aceea, dacă Partidul Socialiștilor va intra în coaliție cu Partidul Democrat, atunci el nu va mai exista. De aceea, eu cred că Partidul Socialiștilor nu va comite greșelile pe care le-au făcut alte partide. Dacă sînt propuneri privind ameliorarea calității vieții, haideți să votăm și vom vota toți împreună. Și fracțiunea parlamentară a socialiștilor, și nemijlocit președintele le vor susține. Dacă vor fi iarăși scheme privind furtul miliardului și implementarea reformelor FMI, care a pus cuțitul la gîtul Moldovei și cere majorarea vîrstei de pensionare, atunci acest lucru nu va fi. Și gata, punct.

- Apropo, despre Memorandumul cu FMI: cum vă închipuiți că e posibil de schimbat ceva dacă documentul a fost deja semnat?

- Eu cred că actuala majoritate parlamentară nu va schimba nimic. De aceea noi trebuie să obținem organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

- Dar în legislație aproape că nu există temeiuri pentru alegeri anticipate. Ce pîrghii există pentru asta?

- Actuala majoritate parlamentară are cîteva variante. Prima – să meargă la alegeri parlamentare anticipate pentru ca poporul care vrea alegeri că aleagă o altă majoritate parlamentară. A doua variantă – să implementeze reformele cerute de FMI. Atunci ratingul lor, care în prezent este de 8%, va fi de minus opt peste un an, pentru că FMI cere majorarea vîrstei de pensionare și majorarea tarifelor, reducerea cheltuielilor în agricultură, majorarea impozitelor etc. Sau ei pot să nu facă aceste reforme, atunci nu vor fi bani și ei vor falimenta. Și vor fi nevoiți să meargă la alegeri anticipate. Ei se află în această situație, nu noi. Noi nu sîntem la putere. Ei singuri au ajuns în această situație și acum să iasă singuri din ea. Noi le propunem alegeri anticipate. Dacă poporul nostru va vota alte partide sau aceleași partide – timpul va arăta.

- Toți sînt preocupați de vectorul de dezvoltare al Moldovei. În 2015, la congresul său, PSRM a adoptat un nou program politic, în care era menționată anularea Acordului de asociere dintre Moldova și UE. Acum spuneți că acest acord nu trebuie anulat. Cum vedeți vectorul nostru pe viitor?

- Eu niciodată nu am spus că nu trebuie anulat. Trebuie să privim real la ceea ce declarăm și ceea ce facem. Partidul Socialiștilor, în programul său, a scris clar despre denunțarea Acordului cu UE. Și asta rămîne în vigoare. Eu spuneam că președintele nu poate denunța Acordul cu UE, deoarece el nu are asemenea competențe. De aceea, președintele Dodon nu va merge la denunțare, deoarece el nu va putea face acest lucru, conform legislației. Acesta e primul lucru.

Al doilea lucru – președintele deja nu mai este membru de partid, ci este președintele tuturor cetățenilor. De aceea, noi trebuie să facem tot posibilul ca și cealaltă parte a societății, care dorește ca acest Acord să rămînă în vigoare, să se vadă în această țară. De aceea, la această etapă, denunțarea nu va fi. Cît privește viitorul, totul va depinde de rezultatele următoarelor alegeri parlamentare. Dacă Partidul Socialiștilor va obține majoritatea parlamentară, atunci, desigur, el își va implementa platforma electorală.

- Adică va fi propus un referendum pe această chestiune?

- Eu acum vorbesc despre alte lucruri. Eu spuneam că este Partidul Socialiștilor, care are o platformă și ea rămîne în vigoare. Președintele țării nu poate denunța Acordul de asociere. Desigur, dacă Partidul Socialiștilor va obține majoritatea parlamentară, atunci el va putea ridica problema sau privind denunțarea, sau privind organizarea unui referendum asupra vectorului geopolitic.

- În acest caz, cum vedeți viitoarea politică externă a țării noastre? Cu cine vom prieteni și cum vom construi relațiile?

- Vom prieteni cu toți, pornind de la interesele naționale ale Republicii Moldova.

- Adică nu vor fi priorități între Est și Vest? Va fi un echilibru?

- Prioritare trebuie să fie interesele naționale ale Republicii Moldova. Noi nu putem acum să renunțăm la parteneriatul cu Uniunea Europeană. Dar eu cred că vom putea obține relații strategice bune cu Federația Rusă.

- Referitor la prima vizită a Dvs. la Moscova. Cum credeți, ce înțelegeri rapide am putea obține cu Moscova?

- Eu sper că vom putea ajunge la o înțelegere rapidă privind migranții și soluționa problemele migranților noștri care lucrează în Federația Rusă sau ale celor care se află acasă și nu se pot întoarce în Rusia, avînd interdicție de intrare. Eu cred că va fi mai dificil, dar e real să obținem o înțelegere referitoare la reluarea exportului mărfurilor noastre. E mai greu, pentru că trebuie să purtăm negocieri trilaterale împreună cu Uniunea Europeană. Și al treilea subiect din cele serioase (dar aici nu e doar Rusia, e formatul „5+2”) este cel ce vizează Transnistria.

- Dvs. ați vorbit și despre faptul că intenționați să obțineți semnarea Tratatului de frontieră cu România, ce nu există pînă în prezent între țările noastre. În timpul guvernării comuniștilor, timp de opt ani, nu s-a reușit soluționarea acestei probleme. Cum credeți, cît de real și cît de posibil este soluționarea rapidă a acestei chestiuni?

- Eu cred că vecinii noștri dragi trebuie să înțeleagă că, dacă ambițiile unioniste ale unor mișcări politice nu s-au încheiat, atunci totul se mișcă în această direcție. Ei trebuie să înțeleagă, în sfîrșit, că niciun fel de unire cu România nu va fi nici în 2018, nici mai tîrziu. Multe cercuri politice din țara vecină sperau că Maia Sandu va cîștiga aceste alegeri. De aceea, ținînd cont de situația actuală, eu cred că ei înțeleg că eu voi fi categoric nu doar împotriva unirii, dar și împotriva dezvoltării oricăror mișcări unioniste în Republica Moldova. Ținînd cont de acest fapt, ei trebuie să construiască relațiile cu Moldova – stat, a cărui suveranitate, independență și integritate teritorială le respectă. Iar dacă respectă, atunci să semneze Tratatul privind frontiera. Dacă nu, atunci să spună la nivel oficial că ei nu respectă Moldova suverană, pentru că altfel nu poate fi.

- Referitor la viitorul decret al Dvs. privind miliardul furat. Ați spus că acest miliard ar putea fi asigurat temporar din contul rezervelor Băncii Naționale, pentru a-i scuti pe cetățeni de plata acestor bani, iar peste o perioadă să vedem care e situația. Iar din experiența Greciei, am putea acționa în judecată partenerii, structurile internaționale care ar fi acoperit acțiunile autorităților noastre. Cum credeți, pe cine concret putem acționa în judecată?

- În primul rînd, trebuie să facem tot posibilul pentru ca cetățenii să nu plătească acest miliard. Acest lucru poate fi obținut prin două căi. Prima cale – anularea legislației pe care ei au adoptat-o, apropo, cu încălcarea procedurii, cu cîteva luni în urmă. Eu voi insista asupra acestui lucru. Sau a doua cale – asigurarea reîntoarcerii acestor bani în Banca Națională din contul activelor confiscate ale celor care au furat acest miliard. Eu înțeleg că actualul guvern a semnat un acord cu FMI și, cel mai probabil, ei nu vor anula legea adoptată acum cîteva luni. Însă în acest caz să arate de unde vor lua acei 700 de milioane de lei care trebuie achitați de Guvern Băncii Naționale la anul viitor. Dacă ei cred că vor lua acești bani din contul impozitelor, atunci eu voi ridica poporul, vom organiza un referendum. Dacă ei vor arăta că întorc acești 700 de milioane de lei Băncii Naționale din contul vînzării unor active confiscate, atunci noi la anul viitor vom soluționa problema și vom merge mai departe. De aceea depinde de faptul cum ei vor găsi și vor arăta mijloacele în bugetul pentru anul 2017, care acum se elaborează.

- Dar în privința judecății?

- Referitor la judecată, noi acum analizăm detaliat experiența Greciei și, ținînd cont de practica internațională, vom adopta decizii.

- Și despre problema transnistreană. Dacă Transnistria vorbește despre un divorț civilizat cu Moldova. Cum credeți, ce putem face pentru soluționarea acestei probleme, cel puțin în următorul an?

- Dar unde va pleca Transnistria? Al doilea Kaliningrad nu va fi. Nimeni nu va recunoaște Transnistria – nici Ucraina, nici Moldova, dacă ei se gîndesc la independență. Singura ieșire este să înceapă cu noi, cu malul drept, negocierile și să convenim cum să unificăm țara. Alte variante nu există nici pentru ei, nici pentru noi. Eu înțeleg retorica politică electorală a unor politicieni din stînga Nistrului, care, precum vedem, vorbesc despre independență. Dar eu cred că ei înțeleg foarte bine că nu va fi independență. Și nu vor reuși nici să fie subiect al Federației Ruse. De aceea eu sper că după Revelion noi ne vom așeza la masa de negocieri și vom începe să tatonăm principiile reglementării politice.

- Ultima întrebare. De regulă, prima doamnă se ocupă cu anumite proiecte de caritate, cu o anumită activitate socială. Dvs. nu ați discutat cu soția cu ce se va ocupa ea?

- Ea dorește foarte mult să se ocupe cu ceea cu ce s-a ocupat în ultimii ani. Desigur, pornind de la actuala situație, va trebui să facem unele schimbări. Dar noi avem trei feciori, trebuie să se ocupe de copii, însă, desigur, se va ocupa și cu anumite acțiuni de binefacere.

- Vă mulțumim pentru interviu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?