COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Carantina din raionul Donduşeni va fi ridicată

21 noi. 2016,, 13:08   Societate
1861 0
Карантин в Дондушень снимут, если результаты финальных тестов покажут отрицательный результат
Foto: zdg.md

Carantina de pestă porcină africană impusă în raionul Donduşeni va fi ridicată dacă rezultatele testelor finale vor fi negative.


Despre aceasta a relatat pentru INFOTAG directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi.

Potrivit lui, acum se testează noi probe relevate de la porcii din zona de carantină. Dacă rezultatul va fi negativ, ANSA va organiza testul final, adică va aduce un porc sănătos pe teritoriul unde au trăit porcii infectaţi.

"Dacă peste 15 zile după acest test porcul va fi sănătos, atunci carantina va putea fi ridicată", a informat el.

Gaberi a spus că după ridicarea carantinei se va menţine o perioadă interdicţia de a importa porci şi produse din carne de porc din Ucraina, deoarece situaţia din ţara vecină este încă dificilă, iar focarele de infecţie se află în apropiere de frontiera cu Moldova.

Directorul ANSA s-a adresat din nouă către cetăţeni cu solicitarea de a avea o atitudine serioasă faţă de pericolul apariţiei a noi focare şi de a nu aduce carne de porc din Ucraina.

După cum a informat anterior INFOTAG, din momentul impunerii interdicţiei, până la începutul lunii noiembrie au fost confiscate peste 500 kg de carne de porc pe care cetăţenii Moldovei încercau să o introducă în ţară în bagaje.

La începutul lunii octombrie, Laboratorul din Spania a confirmat diagnosticul Centrului Republican de Diagnostic Veterinar din RM privind infectarea a câţiva porci din raionul Donduşeni cu pestă porcină africană. Probele au fost expediate în Spania, deoarece laboratorul moldovenesc nu deţine acreditarea internaţională pentru acest tip de maladie.

Tot atunci, vicedirectorul ANSA, Vsevolod Stamati, a comunicat că toate punctele de control de la frontiera cu Ucraina au fost pregătite pentru prevenirea importului în ţară a cărnii de porc şi produselor din carne infectate.

În acelaşi timp, Rosselhoznadzor a introdus restricţii temporare pentru importul din Moldova al porcilor, al materialului seminal, al cărnii, preparatelor, produselor şi subproduselor de origine animală provenite de la porci şi mistreţi, al materiei prime pentru furaje, precum şi al trofeelor de vânătoare de mistreţi, care nu au fost supuse prelucrării toxidermice. Restricţiile au fost introduse şi din cauza "lipsei de informaţii despre măsurile întreprinse de partea moldovenească pentru localizarea focarelor de infectare şi pentru neadmiterea răspândirii virusului".

Pesta porcină africană a fost introdusă în Moldova de către un locuitor din raionul Donduşeni care a procurat carne de porc din Moghilev-Podolsk.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X