X 
Cutremure stiri: 508

Puterea gîndului modifică codul genetic al omului

19 noi. 2016,, 09:18   Societate
14369 2

Сила мысли меняет генетический код человека
Foto: lazarev.ru

Geneticianul american Bruce Lipton afirmă că cu ajutorul credinței adevărate, exclusiv cu puterea gîndului, omul poate scăpa de orice boală.


Și aici nu e nici un fel de mistică: studiile lui Lipton au demonstrat că acțiunea psihică dirijată poate schimba… codul genetic al organismului.

Pe parcursul multor ani, Lipton s-a specializat în ingineria genetică, și-a apărat lucrarea de doctorat, a devenit autorul multor studii, care i-au adus faimă în rîndurile academice. Potrivit lui, în tot acest timp, Lipton, ca și alți geneticieni și biochimiști, credea că omul este un fel de biorobot, al cărui viață se spune unui program, scris în genele lui. Din acest punct de vedere, genele determină tot: particularitățile chipului, capacitățile, temperamentul, predispunerea la unele boli și, în cele din urmă, durata vieții. Nimeni nu-și poate schimba codul genetic, prin urmare, în mare parte, nouă nu ne rămîne decît să ne conformăm cu ceea ce ne-a programat natura.

Un punct de cotitură în viața și în viziunile doctorului Lipton au devenit experimentele de studiere a particularităților comportamentului membranei celulare, desfășurate la finele anilor 1980. Pînă atunci, în știință se considera că anume genele, aflate în nucleul celulei determină ce urmează a fi transportat prin membrană și ce nu. Însă testele lui Lipton au demonstrat clar că diferite acțiuni din exterior asupra celulei pot influența comportamentul genelor și chiar le pot modifica structura lor.

A rămas doar să înțelegem, putem pare efectua aceste schimbări cu ajutorul proceselor psihice, sau mai simplu spus, cu puterea gîndului.

− În esență, eu nu am inventat nimic nou, spune doctorul Lipton. Pe parcursul multor veacuri este cunoscut efectul placebo – cînd pacientului i se propune o substanță neutră, afirmînd că este un medicament miraculos. În final, această substanță, într-adevăr, are un efect de vindecare. Dar, cît de straniu nu ar fi, acest fenomen nu are o explicație științifică: datorită credinței în vindecare a medicamentului, omul schimbă procesele ce au loc în organismul lui, inclusiv la nivel molecular. El poate „deconecta” unele gene și le poate „conecta” pe altele și chiar își poate modifica codul genetic. După aceasta eu mi-am amintit diferite cazuri de vindecare miraculoasă. Medicii întotdeauna se distanțau de ele. Dar în realitate, chiar dacă am fi avut doar un singur caz de acest fel, el trebuia să-i facă pe medici să se gîndească asupra naturii lui. Și să facă concluzia că dacă a reușit un om, atunci, e posibil să o facă și alții.

Desigur, știința academică a reacționat ostil la viziunile lui Bruce Lipton. Însă el și-a continuat studiile, în care a demonstrat constant că e posibil de influențat sistemul genetic al organismului fără medicamente.

Inclusiv, apropo, cu ajutorul unei alimentații speciale. Așadar, pentru unul dintre experimentele sale, Lipton a creat un tip de șoareci galbeni, cu defecte congenitale, care condamnau toți urmașii lor la obezitate și viață scurtă. Apoi, cu ajutorul unei alimentații speciale, el a obținut că urmașii acestor șoareci nu semănau deloc cu părinții lor – de culoare obișnuită, slabi și care trăiau la fel de mult ca și ceilalți semeni ai lor.

Lipton și-a continuat experimentele și a demonstrat că un efect similar asupra genelor poate fi obținut, de exemplu, cu ajutorul unui puternic extrasens, sau prin anumite exerciții fizice. Noua direcție științifică, ce studiază impactul factorilor externi asupra codului genetic a fost numită „epigenetica”.

Și totuși, principalul factor capabil să inluențeze starea sănătății noastre, potrivit lui Lipton, îl are puterea gîndului, ceea ce se întîmplă nu în jurul nostru și în interior.

− Aici la fel nu e nimic nou, declară Lipton. Se știe de demult că doi oameni pot avea aceeași predispunere genetică la cancer, dar unul s-a îmbolnăvit, iar altul – nu. De ce? Pentru că ei au trăit în mod diferit: unul a fost supus mai des stresului decît cel de-al doilea; ei au avut diferite percepții și autoevaluări, fapt ce a diferite moduri de a gîndi. Astăzi, pot afirma că noi sîntem capabili să dirijăm natura noastră biologică; putem influența asupra genelor noastre cu ajutorul gîndului, credinței și aspirațiilor. Marea diferență dintre om și celelalte ființe de pe Pămînt anume constă în faptul că el își poate schimba corpul, se poate vindeca singur de bolile incurabile și chiar poate scăpa de maladiile ereditare, stabilind o anumită comandă organismului. Noi nu sîntem obligați să fim victime ale codului nostru genetic și ale circumstanțelor vieții. Credeți că puteți să vă vindecați și veți scăpa de orice boală. Credeți în faptul că puteți slăbi cu 50 kg și veți slăbi!

La prima vedere, totul e simplu, dar asta doar la prima vedere …

Dacă totul ar fi fost atît de simplu, atunci majoritatea oamenilor ar fi soluționat cu ușurință orice probleme de sănătate, doar pronunțînd mantrele simple: „Eu mă pot vindeca de această maladie”, „Eu cred că organismul meu este în stare să se vindece” …

Dar nimic nu se întîmplă, dar nici nu se poate întîmpla, dacă comenzile psihice pătrund doar în domeniul conștientului, care determină doar 5% din activitatea psihică, fără a afecta celelalte 95% - subconștientul. Adică, doar cîțiva dintre cei care au încredere în posibilitatea autovindecării prin puterea creierului său cred cu adevărat și de aceea obțin succes. Majoritatea însă neagă la nivelul subconștientului această posibilitate. Mai exact: însuși subconștientul, care controlează automat toate procesele din organismul nostru, respinge această posibilitate. Totodată, subconștientul (din nou la nivel automat) de regulă, se ghidează de principiul că probabilitatea că se va întîmpla ceva pozitiv e mult mai mică decît evoluția evenimentelor conform unui scenariu negativ.

Potrivit lui Lipton, anume în acest fel subconștientul nostru începe să funcționeze din copilărie, de la naștere pînă la șase ani, cînd cele mai minore evenimente, cuvinte rostite intenționat sau întîmplător de cei mature, pedepsele, traumele formează „experiența subconștientului și în final – personalitatea omului. Totodată, natura psihicului funcționează în așa fel, încît tot ce s-a întîmplat rău cu noi se depozitează în subconștient mai ușor decît memoriile despre evenimentele plăcute și fericite. În rezultat, „experiența subconștientului” la majoritatea oamenilor constă în proporție de 70% din „negativ” și doar din 30% din pozitiv. Astfel, pentru a ne vindeca cu adevărat, trebuie, cel puțin, să schimbăm acest raport în unul diametral opus. Doar așa putem înlătura bariera, stabilită de subconștient în calea pătrunderii puterii gîndurilor noastre în procesele celulare și în codul genetic.

Potrivit lui Lipton, activitatea multor oameni cu capacități extrasenzoriale constă anume în înlăturarea acestei bariere. Dar el presupune că un efect similar poate fi obținut cu ajutorul hipnozei, sau prin alte metode. Însă majoritatea acestor metode așteaptă încă să fie descoperite. Sau pur și simplu recunoscute pe larg.

După ce a făcut aceste descoperiri acum un sfert de veac, savantul și-a oferit studiile în domeniul geneticii publicului larg, dar și a început să organizeze activ forumuri internaționale cu scopul de a stabili niște legături între medicina tradițională și cea alternativă. În cadrul congreselor și seminarele organizate de el, cunoscuți psihologi, medic, biofizicieni și biochimiști stau alături de diferiți vraci, extrasenși și chiar de cei care se numesc vrăjitori sau magicieni. Totodată, ultimii își demonstrează capacitățile, iar savanții organizează un brainstorming pentru a oferi o explicație științifică. În același timp, se gîndesc la experiențele viitoare, care ar putea depista și explica mecanismul rezervelor ascunse ale organismului nostru.

Anume într-o asemenea simbioză a ezoterici și a metodelor moderne de tratament cu accentul principal pe capacitățile psihice ale pacientului sau dacă doriți, dintre magie și știință, vede Bruce Lipton principal cale a dezvoltării medicinii. Iar timpul va arăta dacă are sau nu dreptate.

Ian Smeleanskii

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав