X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Agricultorii înregistrează o creștere semnificativă în exporturi

18 noi. 2016,, 12:20   Economie
2977 2

Foto: capital.ro

Producătorii agricoli înregistrează rezultate foarte bune în anul curent atît la capitolul recoltă, cît și în domeniul exportului.


Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), exportul produselor de origine vegetală s-a mărit, dar și s-a diversificat, informează NOI.md.

Agricultorii din Moldova, în ultimii ani, au început tot mai mult să se conformeze piețelor externe și cerințelor consumatorului.

Potrivit directorului general ANSA, Gheorghe Gaberi, producătorii autohtoni au început să exporte produse noi precum: rădăcinoase, semințe de struguri, făina de coji de nucă etc., ceea ce pînă în prezent se credea a fi deșeuri pentru Moldova.

„Are loc o diversificare a structurii produselor care sînt propuse pieței de export. Dacă în trecut principalele produse reprezentau fructele, cerealele, floarea soarelui, acum a apărut o grupă întreagă de produse noi de origine vegetală. La fel, se înregistrează o aprofundare a procesării produselor”, a declarat Gheorghe Gaberi.

O nouă viață a prins materialul semincer, cel săditor – pomicol și viticol, care se bucurau de o popularitate înaltă în trecut.

La fel, în primele zece luni ale alunului curent, agricultorii au reușit să exporte un volum de peste un milion de tone de cereale. Astfel, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o creștere, deoarece în anul 2015 s-au exportat doar 739de mii de tone. În linii generale, reprezentanții ANSA susțin că recolta de cereale a anului 2016 este mai bogată cu 35% față de anul 2015.

La capitolul exportarea fructelor, la fel, în primele 10 luni ale anului curent s-a înregistrat o creștere cu peste 54 de mii de tone comparativ cu anul 2015, exportîndu-se deja 209 mii de tone. Producătorii de fructe au reușit să ajungă și pe piețe noi, dar și cu produse noi. Tot mai des au început să se exporte caisele, piersicii, vișinele, cireșele. Se exportă în masă și fructele uscate, care preponderent merg pe piețele din Uniunea Europeană.

Potrivit experților, aceste creșteri în export se datorează informării tot mai bune în domeniu a agricultorilor, procurării tehnicii necesare, experienței acumulate de peste hotare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?