X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

CC: Executarea hotărîrilor judecătoreşti împotriva statului este obligatorie

18 noi. 2016,, 08:30   Politică
4288 2
КС: Cудебные решения, признающие вину государства, подлежат незамедлительному исполнению
Foto: protv.md

Hotărîrile judecătoreşti sînt executorii fie imediat după pronunţare, fie la etapa la care sînt definitive, fără ca acestea să devină mai tîrziu irevocabile.


O hotărîre în acest sens a fost luată joi de Curtea Constituţională (CC).

Potrivit hotărîrii CC, pînă la operarea modificărilor de rigoare de către Parlament, hotărîrile judecătoreşti privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărîrii judecătoreşti urmează a fi puse în executare neîntârziat după rămînerea hotărîrii definitivă şi executate nu mai tîrziu de trei luni de zile de la această dată, similar termenului de executare a hotărîrilor definitive ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

"Curtea a menţionat că persoana care a obţinut o hotărîre judecătorească împotriva statului nu trebuie în mod necesar să iniţieze o procedură de executare forţată pentru a obţine satisfacţie. În acest sens, Curtea a subliniat necesitatea ca, în virtutea obligaţiilor pozitive, statul să execute hotărîrile în care are calitatea de debitor fără o intervenţie a executării silite din partea executorului", se menţionează în hotărîre.

Astfel, legiuitorul a acordat statului un termen de graţie de 6 luni pentru executarea benevolă a acestor hotărîri. Abia după expirarea acestui termen, creditorul poate solicita executorului judecătoresc iniţierea executării silite.

Curtea a reţinut că un termen de 3 luni pentru executarea hotărîrilor Curţii Europene este suficient pentru autorităţi pentru a se conforma.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?