X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Răspundere administrativă și penală pentru membrii organului colegial

15 noi. 2016,, 22:00   Societate
3914 1

Административная и уголовная ответственность для членов коллегиальных органов
Foto: noi.md

Codul penal și Codul contravențional se vor completa cu cîte un articolul nou – referitor la răspunderea membrilor organelor colegiale.


Proiectul de lege a fost inițiat de Procuratura Generală și elaborat de Ministerul Justiției în scopul asigurării realizării prevederilor Planului de acţiuni pe anii 2014-2015 privind implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe anii 2011-2015, care prevede modificarea legislaţiei în vederea tragerii la răspundere juridică a membrilor organelor colegiale de decizie pentru comiterea încălcărilor de lege în activitatea proprie. Implementarea acestui proiect va determina posibilitatea aprecierii contribuţiei personale a membrilor organelor colegiale la adoptarea unei decizii ilegale, respectiv va face posibilă tragerea la răspundere a acestora, pentru încălcările comise.

Pentru adoptarea sau neadoptarea unui act de către un organ colegial va răspunde fiecare dintre membrii organului colegial.

Membrii unui organ colegial nu vor fi pasibili de răspundere pentru adoptarea unui act dacă vor exista probe că nu au fost prezenți la şedinţă și nu și-au exercitat votul în contumacie sau nu au participat la vot, sau au votat împotrivă. Și, în anumite circumstanțe, nu vor fi pasibili de răspundere pentru neadoptarea unui act.

Încălcarea termenului prevăzut de legislație pentru convocarea şi/sau organizarea şedinţei organului colegial de către conducătorul sau preşedintele organului colegial se va sancţiona cu amendă de la 50 la 250 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Cazurile de încălcare a noilor prevederi se vor remite spre examinare instanțelor judiciare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?