Copacii de pe Bănulescu-Bodoni au fost tăiaţi pentru lemne? (FOTO, VIDEO)

Copacii de pe Bănulescu-Bodoni au fost tăiaţi pentru lemne? (FOTO, VIDEO)
Деревья с улицы Бэнулеску-Бодони «пустили» на дрова? (ФОТО, ВИДЕО)
Foto: noi.md

Aproape 20 de copaci de pe strada Bănulescu-Bodoni din centrul Chişinăului au fost tăiaţi sub ochii trecătorilor.


Un cititor neindiferent, în scrisoarea sa adresată redacției portalului NOI.md prin compartimentul “Ştirea Ta”, a presupus că arborii au fost tăiaţi după ce funcţionarii Primăriei au obţinut permisiunea lui Chirtoacă pentru colectarea lemnelor.

Omul, care a solicitat anonimatul, este sigur că arborii au fost calificaţi drept bolnavi în mod ilegal, deoarece aspectul lor denotă contrariul. „Ei au fost pe acest loc 60 de ani şi mai puteau exista aici tot atît timp. Vă puteţi convinge de aceasta privind buturugile lor. Cei de la Primărie însă au încercat să ascundă acest fapt, acoperind buturugile cu pămînt. Este evident că în ajunul iernii a venit timpul de a face comerţ cu lemne şi funcţionarii Primăriei au primit “permisiunea” distrugătorului principal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, să obţină atît de simplu lemnele pomilor, care împodobeau centrul oraşului”, s-a indignat locuitorul Chişinăului.


Dacă concluziile cititorului nostru sînt corecte, atunci rămîne numai să ne mirăm de aspiraţiile ”europene” ale lui Chirtoacă, care nu respectă tradiţiile colegilor săi occidentali. În Europa şi SUA tăierea cel puțin a unui pom în raza oraşului are pentru serviciile comunale consecinţe birocratice. Ele trebuie să prezinte garanţii sigure că pe terenul în cauză vor fi plantaţi alţi copaci în acelaşi număr, care creşteau acolo anterior. Este doar vorba despre patrimoniul oraşului – ”scutul verde”, care menţine echilibrul ecologic.

În plus, se efectuează numeroase expertize pentru depistarea stării pomilor, la care participă numeroase organizaţii ecologice. Nici pe departe întotdeauna se adoptă decizii pentru tăierea copacilor, care poate fi înlocuită cu aplicarea procedurilor de restaurare a acestora, curăţirea parţială, înlăturarea elementelor bolnave. Chirtoacă însă, după cum vedem, a decis să ignore procesul îndelungat de coordonare a tăierii arborilor, amăgindu-i nu numai pe orăşeni, dar şi pe toţi ”camarazii” săi occidentali, la care îi place să facă referire cu orice ocazie.

Precizăm că la începutul lunii noiembrie angajaţii Asociaţiei „Spaţii Verzi” au tăiat 18 copaci de pe strada Bănulescu-Bodoni a capitalei. Şeful instituţiei, Eliferie Haruţa, a declarat că tăierea lor a fost cauzată de „starea bolnavă şi şubredă a copacilor”. S-a promis că pe locul vechilor arbori vor fi plantați în termen de 10 zile puieţi de tei înalt. Pînă acum, puieţii au apărut numai în unele locuri, dar ei puţin corespund cu caracteristicile promise.

Amintim că fiecare cititor al NOI.md are posibilitatea să ne expedieze noutăţi interesante, opinii sau fotografii. Pentru aceasta este suficient să accesaţi bannerul “Trimite o ştire” din colţul de sus din dreapta al paginii principale a portalului nostru sau să treceţi la “Ştirea Ta”.Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load