Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Cu ce gînduri participă alegătorii la turul doi? (VIDEO)

13 noi. 2016,, 15:15   Societate
5745 0
Настроения избирателей во втором туре выборов (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Îmbunătățirea situației social-politice și combaterea corupției – acestea sînt așteptările alegătorilor de la viitorul președinte al țării.


Intervievați de echipa NOI.md, cetățenii au declarat că au mers la votare pentru că nu mai tolerează puterea coruptă și cumătrismul care au pătruns în toate domeniile vieții, pentru că doresc să schimbe în bine viața sa și a celor apropiați, pentru că doresc să fie create condiții confortabile de viață pentru urmași.

„În primul rînd, am dreptul la vot și m-am folosit de acest drept. În al doilea rînd, este o posibilitate de a schimba în bine viitorul copiilor mei. Înțeleg că va fi nevoie de cel puțin 100 de ani pentru ca noi și copiii noștri să simtă schimbările. Însă totul începe de la lucruri mărunte și sper că votul meu va schimba situația în bine”, a menționat o femeie care a venit la secția de votare împreună cu doi copii.

Mulți respondenți împărtășesc aceeași părere – viitorul președinte trebuie să respecte poporul moldovenesc și să-i fie fidel, să nu fie implicat în grupări mafiotice și criminale. „Președintele trebuie să înțeleagă că deține o funcție înaltă, că poporul îl privește și îi urmează exemplul. Președintele nu trebuie să fure sau să-și promoveze rudele. Corupția și cumătrismul sînt cele mai mari probleme ale actualei puteri, care au pătruns în toate domeniile vieții. Dacă președintele nu va putea forma un cerc apropiat, unde oamenii vor putea accede pe criterii de profesionalism, nu de protecționism, ceilalți funcționari nu vor reuși nici atît”, a mărturisit pentru NOI.md un bărbat de vîrstă medie.

Un alt bărbat a spus că a venit la votare pentru a-și exprima dezacordul cu politica actualei guvernări. „Am obosit de țipetele și promisiunile politicienilor, care doar vorbesc și nu fac nimic. Cît se poate de trăit așa și de privit la cei care au ajuns la putere, iar poporului îi aruncă doar rămășițe? Este insuportabil. Ce vor zice despre poporul nostru, dacă în fruntea țării se află doar hoți? Sper că votul meu îi va ajuta unui candidat demn să ocupe funcția de președinte și să schimbe viața oamenilor în bine. În caz contrar nu aș fi pierdut timpul pentru a participa la alegeri”, a menționat un alt respondent.

O pensionară care a venit la secția de votare l-a rugat pe viitorul președinte să-i întoarcă copiii acasă. „Doresc ca nepoții și copiii să revină acasă. Nu doresc să rămîn singură la bătrînețe. De ce copiii noștri sînt impuși să plece peste hotare? Președintele nostru trebuie să-i întoarcă mamelor lor și celor apropiați. Anume pentru asta votez”, a mărturisit o femeie la ieșirea din secția de votare deschisă în liceul „Matei Basarab” din Chișinău.

Amintim că astăzi, 13 noiembrie, se desfășoară turul doi al alegerilor președintelui Republicii Moldova. Pe teritoriul țării au fost deschise circa 2000 secții de votare, altele 100 activînd peste hotare. Pentru funcția de președinte al țării candidează liderul PSRM, Igor Dodon, și liderul PAS, Maia Sandu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?