Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Transnistrenilor li s-a promis libertatea de circulație

11 noi. 2016,, 17:45   Societate
7076 3
Приднестровцам пообещали свободу передвижения
Foto: rykov.ru

În soluționarea problema privind asigurarea locuitorilor Transnistriei cu libertatea de circulație în Zona de securitate au fost implicați reprezentanții organizațiilor internaționale, relatează NOI.md.


La ședința Comisiei Unificate de Control, care a avut loc pe 10 noiembrie, la Bender, delegații din Moldova au optat pentru ca reprezentanții Misiunii OSCE, precum și cei ai ambasadelor Rusiei și Ucrainei să iasă cu propriile sugestii pentru accelerarea procesului de liberalizare a circulației în Zona de securitate. Șeful delegației moldovenești, generalul de brigadă Ion Solonenco a comunicat că participarea observatorilor internaționali va permite să se adopte cea mai chibzuită decizie. Inițiativa reprezentanților Chișinăului a fost susținută unanim de către toți membrii CUC.



De asemenea, membrii CUC au discutat formatul misiunii de menținere a păcii din Transnistria. Un punct important al negocierilor au fost mesajele, potrivit cărora autoritățile din Moldova și Ucraina au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește crearea unui „coridor verde” pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Transnistriei. Potrivit membrului delegației din stînga Nistrului Vasili Vakarciuk, partea moldovenească promovează propriile interese, fără a ține cont de opiniile altei părți interesate. „Aceste discuții au dus la aceea că formatul operațiunii de menținere a păcii a fost schimbat. Ori reprezentanții (Chișinăului – nota red.) nu înțeleg că prezența forțelor de menținere a păcii în Transnistria este una necesară, ori o fac în mod intenționat, pentru a duce activitatea CUC într-un impas”, îl citează pe Vakarciuk „Pervîi Pridnestrovski telekanal”.

Precizăm că la 6 noiembrie au apărut informații privind faptul că autoritățile din Moldova și Ucraina au ajuns la o înțelegere privind elaborarea pînă la 1 ianuarie a unui plan comun de asigurare a „coridorului verde" pentru retragerea trupelor și armamentului rusesc de pe teritoriul Transnistriei.

Această informație a stîrnit critica autorităților rusești. Astfel, viceprim-ministrul și reprezentantul special al Președintelui rus pentru Transnistria Dmitri Rogozin, a comparat acest plan cu un acord ipotetic între Honduras și Guatemala, care ar fi convenit asupra retragerii trupelor americane din Coreea de Sud.

Pe teritoriul Transnistriei este dislocat Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care a devenit succesorul legal al Armatei a 14-lea a URSS. După prăbușirea Uniunii Sovietice aceasta a ajuns în mod automat sub jurisdicția Ministerului Apărării al Rusiei. Principalul obiectiv al GOTR este menținerea păcii în stînga Nistrului și protecția depozitelor cu muniție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?