Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Moldova se desfășoară turul doi al alegerilor prezidențiale

13 noi. 2016,, 07:15   Societate
3601 1
В Молдове сегодня выберут президента со второй попытки
Foto: adevarul.ro

Astăzi, 13 noiembrie, are loc turul doi al alegerilor președintelui Republicii Moldova.


La funcția de președinte al țării pretind liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, și liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, informează NOI.md.

Alegătorii pot vota la una din cele 2000 de secții de votare deschise pe teritoriul țării. Secțiile de votare vor activa de la 07.00 pînă la 21.00. Peste hotare au fost deschise aproape 100 de secții. La fel ca în primul tur, cele mai multe secții de votare au fost deschise în Italia (25), România (11), Rusia (8). Cetățenii moldoveni vor putea vota, de asemenea, pe teritoriul SUA, Franței, Portugaliei, Spaniei, Canadei, Marii Britanii, Ucrainei și altor state.

Pentru a participa la votare alegătorii urmează să prezinte membrilor birourilor electorale buletinul de identitate și fișa de însoțire, unde este indicată viza de reședință. Cetățenii care nu au viză de reședință permanentă, de asemenea, pot vota. Pentru aceasta este necesar de indicat adresa ultimului loc de trai și de confirmat prin semnătură că nu vor vota repetat.

Conform deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC), pentru turul doi au fost tipărite peste 3 milioane 168 mii de buletine de vot, cu 15 mii mai mult, decît în primul tur. Reprezentanții CEC au explicat decizia prin aceea că au satisfăcut solicitările cetățenilor care locuiesc în stînga Nistrului.

Potrivit datelor ultimului sondaj al opiniei publice, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor și publicat pe 7 noiembrie, în turul doi Igor Dodon ar acumula 49,8% din voturi, iar Maia Sandu – 39,7%. Totodată, 5,3% respondenți au declarat că nu vor merge la votare, iar 5,2% din cei chestionați nu au putut oferi un răspuns.

Pentru a obține victorie în turul doi este necesar de acumulat majoritatea simplă de voturi. Conform modificărilor operate în luna iulie la Codul electoral, în cazul în care ambii candidați vor acumula același număr de voturi, învingător va fi declarat candidatul care a acumulat mai multe voturi în primul tur.

Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc pe 30 octombrie, iar prezența la vot a fost de peste 50,9%. Nici unul din cei nouă candidați nu au reușit să acumuleze 50%+vot, pentru a cîștiga alegerile din primul tur. Cele mai multe voturi au fost obținute de Igor Dodon (47,9%) și Maia Sandu (38,7%) care se vor confrunta în turul doi.

Amintim că pe 4 martie 2016, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională porocedura alegerii președintelui țării de către Parlament. Astfel, s-a revenit la alegerea șefului statului prin vot direct de către întreg poporul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?