Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cei doi prezidențiabili au viziuni diferite asupra politicii externe

11 noi. 2016,, 12:55   Politică
3722 10
Кандидаты на пост президента имеют разные видения по внешней политике
Foto: adevarul.ro

Candidaţii la funcţia de preşedinte al Moldovei au viziuni diferite referitoare la politica externă a ţării.


Acest fapt a putut fi constatat în cadrul dezbaterilor electorale de joi seara, dedicate acţiunilor preşedintelui în baza competenţelor sale constituţionale.

Candidatul comun al opoziţiei proeuropene, Maia Sandu, a declarat că "ţara trebuie modernizată conform standardelor europene".

"Trebuie să îndeplinim Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care este un fundament pentru dezvoltarea ţării. Eu voi face tot posibilul pentru realizarea şi punerea lui în practică. Acordul de asociere înseamnă reforme şi lupta cu corupţia, iar fără aceasta ţara nu are dezvoltare, nu are viitor", a declarat Sandu.

La rîndul său, candidatul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, care anterior vorbea despre necesitatea denunţării Acordului de asociere cu UE, a recunoscut că preşedintele nu are asemenea competenţe.

"Preşedintele nu poate denunţa Acordul de asociere. Promit că voi menţine relaţiile bune cu UE şi regimul liberalizat de vize. Singurul lucru pe care va trebui să îl revizuim va fi comerţul. Piaţa noastră este invadată de produse din UE. Noi nu avem unde da merele, iar din Europa sînt exportate tone de mere. Vrem ca mărfurile să ajungă în Europa fără taxe, iar mărfurile din Europa să fie taxate vamal. Totodată, trebuie să soluţionăm problema reluării exportului în Rusia. În acest sens, vreau să iniţiez negocieri trilaterale cu participarea Rusiei şi Uniunii Europene", a declarat Dodon.

Referindu-se la problema transnistreană, Igor Dodon s-a pronunţat pentru federalizarea ţării şi acordarea unui statut special pentru Transnistria.

"Însă şi această chestiune, la fel ca şi vectorul de dezvoltare a ţării, trebuie să fie stabilită de cetăţeni la referendum. Cetăţenii vor decide în ce va consta statutul Transnistriei. Dacă voi fi ales preşedinte, la începutul anului viitor voi începe consultările în acest sens. Iar cînd vom avea propuneri concrete, vom desfăşura referendumul", a subliniat socialistul.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, el a spus că pledează pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei, însă după reglementarea conflictului transnistrean.

"Eu pledez pentru neutralitatea Republicii Moldova, iar aceasta înseamnă că pe teritoriul ei nu trebuie să fie trupe străine. Pledez pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, însă acest lucru va fi făcut după reglementarea politică a problemei transnistrene", a spus Dodon.

La rîndul său, Maia Sandu s-a pronunţat pentru retragerea trupelor ruse, subliniind că "va face pentru aceasta tot ce depinde de ea în funcţia de preşedinte".

"Prezenţa trupelor străine pe teritoriul oricărui stat nu este normală. Dacă e vorba de forţe de menţinere a păcii, acestea trebuie să fie constituite din militari din cîteva ţări. Voi face tot posibilul, voi solicita sprijinul guvernelor altor ţări, pentru ca trupele ruse să fie evacuate", a declarat Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?