Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Fraude fiscale de milioane de lei

8 noi. 2016,, 12:45   Economie
3001 1

Foto: romanialibera.ro

La începutul anului curent, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), împreună cu Procuratura sectorului Buiucani al capitalei și Inspectoratul Național de Investigație, a inițiat patru cauze penale privind comiterea fraudelor fiscale în proporții deosebit de mari, informează NOI.md.


În perioada anilor 2015-2016, 16 persoane, printre care și angajați ai Inspectoratului Fiscal, au organizat și gestionat din umbră întreprinderi la care în calitate de fondatori și administratori figurau în toate documentele contabile persoane cu viza de reședință în regiunea transnistreană.

Astfel, prin organizarea și gestionarea unei scheme frauduloase, prin care se eschivau de la achitarea impozitelor și taxelor, obținînd astfel avantaje financiare, membrii grupării au prejudiciat bugetul public al Republicii Moldova în proporții deosebit de mari.

În perioada lunilor februarie-octombrie 2016 au fost întreprinse măsuri speciale de investigație și urmărire penală pentru a stabili autorii infracțiunii. În acest context au fost efectuate 54 de percheziții la oficiile, domiciliile și unitățile de transport ale suspecților. Totodată, au fost ridicate documente contabile de la circa 150 de companii suspecte în tranzacții fictive, a căror sumă s-a dovedit a fi de aproximativ 65 de milioane de lei, cu prejudiciul statului la capitolul TVA aferent bugetului public național de aproximativ 9 milioane de lei.

O parte dintre persoanele suspectate se află în arest la domiciliu, trei persoane – în arest judiciar și anunțate în căutare internațională, iar pentru angajații IFPS s-a cerut suspendare din funcții. De asemenea, au fost sechestrate bunurile mobile și imobile ale învinuiților, în valoare estimativă de 2,5 milioane de lei.

Cauza penală a fost expediată în instanță sub aspectul comiterii pseudoactivității de întreprinzător, evaziuni fiscale, abuzului de putere sau de serviciu și spălării de bani. Dacă vor fi recunoscuți vinovați de cele încriminate, inculpații riscă ani grei de închisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?