Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

31 martie – termenul limită de publicare a datelor Recensămîntului 2014 (VIDEO)

8 noi. 2016,, 11:45   Societate
3205 1

Foto: noi.md

Introducerea datelor Recensămîntului populației și al locuințelor din 2014 a fost efectuat totalmente.


Biroul Național de Statistică (BNS) a anunțat că urmează noi etape de procesare a acestor date, ca pînă pe 31 martie 2017 rezultatele Recensămîntului să fie publicate oficial, transmite NOI.md.

Potrivit BNS, la 31 octombrie a fost finalizată etapa de introducere a datelor din cele 4 145 812 de chestionare a Recensămîntului din 2014.

După introducerea datelor primare, urmează pregătirea bazei de date potrivit căreia vor fi publicate toate datele ce țin de Recensămînt. Pentru aceasta, reprezentanții BNS urmează să mai efectueze cîțiva pași, și anume: codificarea datelor privind ocupația și genul de activitate economică, locul de muncă al respondentului, care se va efectua în perioada 15 noiembrie – 30 decembrie. Apoi va urma validarea și editarea datelor, iar scopul acestei etape este de a înlătura greșelile cauzate de factorul uman atît în timpul îndeplinirii chestionarelor, cît și în timpul introducerii datelor acestora. Marja de eroare s-a dovedit a fi una neînsemnată, de 0,1-0,3%.

Ulterior se va efectua evaluarea calității datelor cu alte surse administrative, precum: Statistica demografică, Registrul de stat al populației, Baza consumatorilor de energie electrică etc. Apoi se vor utiliza sursele administrative pentru estimarea numărului de persoane care nu au fost recenzate, printre care: furnizorii de energie electrică, unele întreprinderi ce dețin date despre populație, ca Î.M. „Infocom”, S.A. „Moldovagaz” etc.

Datele Recensămîntului populației și al locuințelor din 2014 vor fi disponibile pînă la finele lunii martie 2017. Pentru aceasta, după efectuarea acțiunilor sus-menționate, BNS va trebui să calculeze indicatorii de bază, să genereze seturi de tabele potrivit standardelor metodologice elaborate de ONU și UE; să elaboreze grafice, hărți, tabele, diagrame, note informative analitice etc. Iar după îndeplinirea acestor sarcini, informația finală va fi diseminată publicului larg și autorităților publice centrale și locale.

Deși datele Recensămîntului 2014 nu au fost încă publicate, BNS afirmă că în 2017 vor începe pregătirile pentru Recensămîntul din 2021.

Pentru efectuarea Recensămîntului din 2014 și anume lucrările ce s-au efectuat pe teren au fost cheltuiți 76 de milioane de lei, iar pentru introducerea și procesarea datelor din chestionare statul a alocat 8,2 milioane de lei, dintre care 1,5 milioane au fost economiste și întoarse bugetului de stat.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?