Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Deputat Ucrainean: Trupele ruseşti din Transnistria „destabilizează situaţia”

7 noi. 2016,, 15:48   Politică
5038 8
Украинский депутат: Российские войска в
Foto: gordonua.com

Trupele ruseşti din Transnistria prezintă un pericol pentru regiunea Odessa, de aceea iniţiativa evacuării lor ţine de faptul că Ucraina şi Moldova încearcă să scoată starea de tensionare din regiune, consideră deputatul Radei Supreme a Ucrainei, Dmitri Tîmciuk.


Într-un comentariu pentru publicaţia "Gordon", referitor la înţelegerea miniştrilor Apărării celor două ţări să creeze un coridor pentru evacuarea trupelor şi muniţiilor ruseşti din regiune, el a spus că aceasta este "o acţiune diplomatică şi politică minunată".

"Este clar că Rusia nu arde de dorinţă să-şi scoată trupele din Transnistria. Discuţiile despre aceste trupe au început cu mult înainte de agresiunea rusă în Ucraina. Federaţia Rusă mereu îşi impune acolo voinţa, numindu-şi armata drept «pacificatori». La momentul actual, Kievul are suficiente dovezi că Moscova poate folosi Transnistria ca o platformă pentru acţiunile sale împotriva Ucrainei. Despre aceasta putem declara comunităţii europene", a menţionat Tîmciuk.

El a amintit că au fost înregistrate "numeroase tentative ale grupurilor diversioniste ale inamicului de a pătrunde pe teritoriul Basarabiei pentru a face acte teroriste. Urmele acestora au fost chiar şi în evenimentele din 2 mai 2014 la Odessa. De asemenea, au fost tentative de a crea în regiune o nouă "republică".

"Sînt destule dovezi care arată că trupele ruseşti din Transnistria destabilizează situaţia şi nicidecum invers", a subliniat deputatul.

Potrivit lui, evacuarea unităţilor ruse din Transnistria nu va fi greu de realizat, dacă toate părţile vor fi de acord.

El consideră că, dacă la alegerile prezidenţiale din Moldova va cîştiga candidatul prorus, aceasta nu înseamnă că el "va recunoaşte Transnistria drept republică independentă, mai ales UE are o mare influenţă asupra Chişinăului".

În opinia altui deputat ucrainean, Semion Semencenko, "decizia de a permite sau nu evacuarea trupelor ruseşti din Transnistria pe teritoriul Ucrainei este o prerogativă exclusivă a Radei Supreme, dar nu a ministrului Apărării Moldovei, Anatol Şalaru, şi a ministrului Apărării al Ucrainei, Stepan Poltorak".

"Asemenea coridoare verzi sînt periculoase pentru Ucraina. Oferirea acestora pe timp de război este o crimă. Noi avem război şi consider că e o crimă ca în timpul războiului să oferi acces trupelor agresorului pe teritoriul ţării-victimă a agresiunii. Şi din punct de vedere militar, şi din punct de vedere internaţional", a declarat Semencenko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?