Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Un grup de naţionalişti ruşi a complotat să-l asasineze pe premierul Muntenegrului

7 noi. 2016,, 11:57   Externe
2075 4
Черногория обвинила Россию в попытке убийства премьера
Foto: lenta.ru

Un procuror care investighează un complot privind alegerile parlaentare din Muntenegru, care au avut loc luna trecută, a afirmat că un grup de „naţionalişti ruşi“ ar fi plănuit să îl asasineze pe premierul Milo Djukanovici pentru a aduce o formaţiune de opoziţie la putere, scrie Reuters.


"Organizatorii acestui grup criminal sînt naţionalişti ruşi a căror premisă iniţială a fost că guvernul muntenegrean condus de Milo Djukanovic nu poate fi schimbat prin alegeri, ci că trebuie schimbat cu forţa", a declarat Milivoje Katnici, procuror specializat în lupta împotriva crimei organizate.

Scopul operaţiunii lor ar fi fost să îl asasineze pe premier şi să ajute un partid din opoziţie să preia controlul în parlament. Katnici nu a precizat şi numele partidului.

"Autorităţile au descoperit că o grupare de crimă organizată s-a format pe teritoriul Muntenegrului, Rusiei şi Serbiei cu scopul de a comite acte de terorism", a precizat procurorul, adăugînd că gruparea angajase şi un lunetist.

Katnici a spus că a investigat complotul împreună cu autorităţile din Serbia şi că mai multe persoane au fost reţinute şi în ţara vecină.

Muntenegrul, fostă republică iugoslavă, este măcinat de teorii ale conspiraţiei după scrutinul din 19 octombrie, cînd autorităţile au arestat 20 de cetăţeni sârbi, la frontiera cu Serbia, acuzaţi de plănuirea unor atacuri la instituţii centrale.

Partidele de opoziţie susţin că este vorba de un complot fabricat, acuzîndu-l pe premierul Milo că foloseşte serviciile de securitate pentru a se menţine la putere.

Înaintea scrutinului parlamentar, Djukanovici, aflat la putere de 25 de ani, a acuzat Rusia de finanţarea opoziţiei pentru a bloca aderarea ţării la NATO. Formaţiunile de opoziţie, multe favorabile aderării la NATO, resping acuzaţiile.

Partidul lui Milo Djukanovici s-a clasat pe primul loc în alegeri fără însă a avea majoritate parlamentară.

Rusia a criticat decizia Alianţei Nord-Atlantice de admitere a Muntenegrului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?