X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Dintre conflictele îngheţate, cel transnistrean e cel mai uşor de rezolvat

5 noi. 2016,, 15:00   Politică
5022 5

Foto: ipn.md

Dintre conflictele îngheţate, cel transnistrean este cel mai uşor de rezolvat.


Unul dintre motive este că războiul din anii 1990 nu a avut magnitudinea celorlalte conflicte îngheţate, cum ar fi cel din Osetia de Sud, din Karabach sau din Cipru. Declaraţia a fost făcută pentru Radio Europa Liberă de către preşedintele Subcomisiei pentru conflictele îngheţate din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Stefan Schennach, transmite IPN.

În opinia lui, totul s-a schimbat după ultima revoluţie din Ucraina. Transnistria nu mai este at ît de mult în atenţia Federaţiei Ruse cum era odată. În plus, ruşii nu doresc să fie în atenţia lumii cu problemele pe care le au cu atîtea ţări. „Transnistria este foarte mică şi, de fapt, nu poate supravieţui singură. Acum, că graniţa cu Ucraina este închisă, singura posibilitate a autorităţilor transnistrene este să treacă prin Chişinău, să facă tot ce făceau în Ucraina în Chişinău. Chiar şi pentru discuţii politice. Asta ne spune că ceva se schimbă şi trebuie să folosim această schimbare”, spune Stefan Schennach.

În opinia lui, în teritoriile unde se află conflicte îngheţate oamenii de rînd sînt cei care suferă, nu politicienii sau liderii. Oamenii de rînd sînt privaţi de bunuri şi libertate, politicienii pot să plece, pot circula, au paşapoarte. Oamenii de rînd au probleme pentru că educaţia lor nu este acceptată oriunde în lume, paşapoartele lor nu sunt recunoscute. Autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol trebuie să colaboreze, trebuie să dorească o soluţie, trebuie să găsească un model.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?