Încercările procurorilor de a-l destitui pe Șor au eșuat?

Încercările procurorilor de a-l destitui pe Șor au eșuat?
Попытки прокуроров отстранить Шора завершились провалом?
Foto: realitatea.md

Ilan Șor va continua să gestioneze Primăria orașului Orhei, în ciuda faptului că se află în arest la domiciliu.


Încercările Procurorii Anticorupție de a aplică prevederile ce țin de destituirea lui din funcție au fost reprimate de către instanță. Aceste zvonuri sînt vehiculate de adversarii politici care doresc să revină în fruntea Orheiului. Acest lucru l-au comunicat astăzi, 4 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, avocații Denis Ulanov și Iulian Balan, relatează NOI.md.

Denis Ulanov a infirmat zvonurile răspîndite prin mass-media și rețelele de socializare privind revocarea lui Ilan Șor din funcția de primar de Orhei. „In ultima perioadă tot mai des se vorbește despre pierderea de către clientul meu a statutului juridic al Primarului. El, chipurile, nu mai are dreptul de a semna documentele care sînt obligatorii pentru executare. Aceste zvonuri sînt lipsite de temei. Ilan Șor a fost și rămîne Primarul legal ales de către populația orașui Orhei. Pînă la expirarea mandatului său”.

Potrivit avocatului, faptul că Ilan Șor este cercetat într-un dosar penal, în conformitate cu legislația în vigoare, nu limitează împuternicirile lui. „Dreptul de a gestiona administrația orașului nu poate fi contestat de nici o normă de drept național sau internațional. Zvonurile false sunt răspîndite din inițiativa unor persoane care doresc să revină la cîrma orașului și să vîndă toate bunurile care încă nu au fost vîndute”. Acuzațiile lansate, inclusiv de Victor Jantovan, întăresc și mai mult convingerea lui Ilan Șor că a ales calea cea bună pentru politica de gestiune a orașului”, a declarat Ulanov.

Un alt avocat Iulian Balan a specificat că demersul procurorilor privind demiterea lui Șor din funcția de primar a fost respins de către instanța de judecată. „Acuzarea a insistat asupra aplicării în cazul lui Ilan Shor a prevederii, potrivit căreia împuternicirile sale de serviciu pot fi anulate, dacă primarul este cercetat într-o perioadă de peste patru luni. Această prevedere a fost verificată de Biroul Teritorial al Cancelariei de Stat Orhei, care a confirmat că ea nu poate fi aplicată în cazul clientului nostru, deoarece există o decizie a Curții Constituționale care îi permite șefului administrației orașului să-și exercite atribuțiile fiind în arest la domiciliu. Șor a petrecut în izolator mai puțin de două luni, iar demersurile procurorilor sînt nefondate”, a menționat juristul.

La sfîrșitul lunii iunie Procuratura Anticorupție a inițiat procedura de destituire lui Șor din funcția de primar și a trimis Consiliului orășenesc Orhei solicitarea de a pune la vot această chestiune. Majoritatea aleșilor locali nu au susținut solicitarea Procuraturii și au optat pentru menținerea actualului primar al Orheiului în funcție.

Reamintim că Ilan Șor a fost reținut pe 22 iunie, după ce a fost interogat la Centru Național Anticorupție. El este acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, comise în perioada deținerii postului președintelui Consiliului de Administrație al „Băncii de Economii”.

Ulterior, pe 24 iunie, Judecătoria Buiucani a acceptat demersul procurorilor privind plasarea lui Ilan Șor în arest preventiv pe 30 de zile. Apărarea a contestat această decizie la Curtea de Apel.

Omul de afaceri a fost transferat în arest la domiciliu la 5 august, iar pe 18 august mandatul de arest la domiciliu al acestuia a fost prelungit. La 25 august Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Șor privind schimbarea măsurii de reprimare a clientului lor. Ulterior Judecătoria Buiucani a prelungit pe 18 septembrie și 18 octombrie mandatul de arest la domiciliu a primarului de Orhei cu 30 de zile.
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load