COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Opt orașe din Moldova vor obține statut de municipiu

3 noi. 2016,, 12:35   Societate
5991 0

Opt orașe din Moldova vor obține statut de municipiu
Foto : noi.md

Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală proiectul de lege care prevede atribuirea statutului de municipiu orașelor Cahul, Edineț, Hîncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Strășeni și Ceadîr-Lunga, notează NOI.md.


Inițiativa aparține unui grup de deputați comuniști și are drept scop stimularea dezvoltării economice a acestor localități.

„Atribuirea statutului de municipiu orașelor menționate va contribui la crearea condițiilor necesare pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice și va diminua disparitățile de dezvoltare teritorială existente”, se arată în nota informativă a proiectului.

Totodată, se propun modificări la Legea privind finanțele publice locale, care prevăd majorarea veniturilor bugetelor acestor localități. Acestea vor putea încasa 40 % din impozitul pe venit, adică de două ori mai mult decît în prezent.

Proiectul mai stabilește ierarhizarea localităților în funcție de indicatori, elemente și niveluri de dotare. În calitate de criterii de ierarhizare sînt utilizate următorii indicatori: numărul de locuitori, populația ocupată în activități neagricole, dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apă, numărul de paturi în spitale la 10 mii de locuitori, dotări culturale și sportive.
Proiectul de lege urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X