Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Opt orașe din Moldova vor obține statut de municipiu

3 noi. 2016,, 12:35   Societate
6714 0

Opt orașe din Moldova vor obține statut de municipiu
Foto : noi.md

Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală proiectul de lege care prevede atribuirea statutului de municipiu orașelor Cahul, Edineț, Hîncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Strășeni și Ceadîr-Lunga, notează NOI.md.


Inițiativa aparține unui grup de deputați comuniști și are drept scop stimularea dezvoltării economice a acestor localități.

„Atribuirea statutului de municipiu orașelor menționate va contribui la crearea condițiilor necesare pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice și va diminua disparitățile de dezvoltare teritorială existente”, se arată în nota informativă a proiectului.

Totodată, se propun modificări la Legea privind finanțele publice locale, care prevăd majorarea veniturilor bugetelor acestor localități. Acestea vor putea încasa 40 % din impozitul pe venit, adică de două ori mai mult decît în prezent.

Proiectul mai stabilește ierarhizarea localităților în funcție de indicatori, elemente și niveluri de dotare. În calitate de criterii de ierarhizare sînt utilizate următorii indicatori: numărul de locuitori, populația ocupată în activități neagricole, dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apă, numărul de paturi în spitale la 10 mii de locuitori, dotări culturale și sportive.
Proiectul de lege urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?