Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Moldova a fost lansată televiziunea digitală terestră

2 noi. 2016,, 14:30   Societate
12406 0
В Молдове запущено наземное цифровое ТВ
Foto: habrahabr.ru

În Republica Moldova a fost lansată televiziunea digitală terestră: primele 8 programe pot fi recepționate de 80% din populație, informează NOI.md.


Potrivit Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, primul multiplex digital care oferă acoperire națională pentru 15 posturi TV a fost lansat în Republica Moldova începînd cu 1 noiembrie 2016.

Multiplexul acoperă pînă la 80% din populație, iar la prima etapă include 8 programe TV care vor emite în semnal digital terestru, în urma semnării contractelor cu ÎS „Radiocomunicații.

Astfel, din 1 noiembrie, populația poate recepționa la nivel național programele TV în semnal digital terestru, utilizînd antena de undă decimetrică și dispunînd de un receptor DVB-T2, MPEG4 la televizor. Primul pachet TV în semnal digital terestru poate fi recepționat pe următoarele canale: zona Edineț, can.30; zona Mîndrești (Drochia, Ungheni) can. 22; zona Trifești (Soroca,) can.28; zona Strășeni (Ivancea, Chișinău, Hîncești) can.31; zona Căușeni (Tighina,) can.21; zona Cahul (Cimișlia, Comrat, Baimaclia, Leova) can.36.

Avansarea în procesul de tranziție la televiziunea digitală terestră deschide noi oportunități pentru sectorul comunicațiilor, cu impact benefic asupra calității serviciilor de care beneficiază cetățenii. Pentru cetățean aceasta se materializează prin înlocuirea a 3 canale TV de acoperire națională cu 3 multiplexe ce au capacitatea de a transmite prin eter pînă la 42 de canale TV. Televiziunea digitală terestră are ca plusuri recepţia fără abonament, prin antenă, în majoritatea zonelor ţării, inclusiv recepţie mobilă, pentru un număr mai mare de tv, oferă o calitate mai bună a imaginii și a sunetului față de televiziunea analogică și include posibilitatea de a recepţiona gratuit canale HD. De asemenea, oferă recepție semnal și în zone mai puțin accesibile.

Republica Moldova urmează să finalizeze pînă la 31 decembrie 2017 trecerea la televiziunea digitală terestră.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?